AKTUELL: Erik Kursetgjerde er leder for AUF i Møre og Romsdal og kandidat både til fylkestinget og bispedømmerådet i Møre 14. september.

Utøya-overlevende ut mot profeti-bok

AUF-politikeren Erik Kursetgjerde (22) var på Utøya da terroren rammet. Han reagerer sterkt på budskapet i boka «22. juli-profetien».

Kursetgjerde har kjent til boka en stund, men ikke lest den. Likevel reagerer han på det som er kommet fram av innholdet de siste dagene.

– Ekstremt oppgulp, er ordene han først bruker i samtale med Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ekstrem tolkning

– Hva reagerer du på?

– Jeg reagerer på hvordan Gud framstilles. Å sitte med et slikt tankegods, gir en veldig ekstrem tolkning av Bibelen og dens lære, mener Kursetgjerde, som har gått ut og rost Dagen-redaktør Vebjørn Selbekks omtale av boka.

– De færreste kristne jeg kjenner, tenker slik, sier han med henvisning til boka og forteller at han selv har en levende gudstro og er listekandidat for Åpen folkekirke til bispedømmerådsvalget i Møre denne høsten.

LES: De Kristne-leder tar avstand fra «22.juli-profetien»

Han er også kandidat på sikker plass til fylkestinget i Møre og Romsdal og sitter allerede i kommunestyret hjemme i Sykkylven. Han pendler mellom Sunnmøre og Tromsø hvor han fullfører en bachelorgrad i statsvitenskap. Temaet er internasjonal sikkerhet og beredskap, noe som er skremmende aktuelt for en som selv svømte til sikkerheten fra Utøya 22. juli 2011.

– Det ble bedt noen bønner på Utøya denne dagen, blir det sagt.

– Ja, både muslimer og kristne ba. Jeg gjorde også det. Det var en desperat situasjon.

Både mens dramaet sto på og etterpå har AUFeren funnet ro i å hjelpe andre. Selv kom han fysisk uskadet fra terroren, men har fått vansker med konsentrasjonen. Det sitter fortsatt i. Som styremedlem i den nasjonale støttegruppa for 22. juli-ofrene er han stadig engasjert i å bistå andre som sliter mer enn han gjør selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På Facebook skrev Erik følgende etter Dagens leder om 22. juli-boka: «Tusen takk, Vebjørn. Leiar­artikkelen din er eit veldig viktig innspel i denne debatten.» og «Ikkje minst så betyr det mykje for oss som var der.»

Lukkede kristne miljøer

– Bryter innholdet i boka med ditt gudsbilde?

– Ja. Det er klart det er forskjellige tolkninger her, men dette hører til det ekstreme.

– Hvordan?

– Det går jo på måten forfatteren argumenterer på. Han sier at fordi AUF har tatt imot palestinske ungdomsrepresentanter, så svikter vi Guds folk, altså Israel, og han skriver at Arbeiderpartiet er antisemittisk. Jeg er uenig i det, og jeg er også uenig teologisk. Jeg tror ikke vi har en gud som tenker i de baner. Da skulle han kommet med flere represalier mot land som ikke er gode venner med Israel. Dette er komplisert, mener Kursetgjerde og legger til:

– Dette er høyreekstremt tankegods som oftere og oftere er å finne i lukkede kristne miljøer.

Kursetgjerde kritiserer samtidig Partiet De Kristne (PDK) som han akkurat har vært i skoledebatt med. Han sier motdebattanten snakket om nestekjærlighet og menneskeverd i det ene øyeblikket for så å si nei til syriske flyktninger i det neste.

– Mange som har uttalt sin støtte til boka, er sentrale og involvert i PDK. Du kan lese dette ut av programmet deres også, mener Kursetgjerde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Gjør slike bøker noe med din egen gudstro?

– Nei, det er alltid noen som bruker religionen til å få fram sine egne ekstreme meninger. Selv gjerningsmannen på Utøya kaller seg kristen. Det er det samme i Midtøsten. IS-soldatene er ikke representative for sin religion.

LES: Partisekretæren tar sterk avstand fra 22.juli-profetien

Avviser

Partisekretær Jan Ingvaldsen i Partiet De Kristne avviser kritikken fra Kursetgjerde.

– For det første er vi ikke et lukket kristent miljø, og man skal lete lenge for å finne høyreekstremister hos oss. Men vi er et borgerlig parti som dreier mot høyre, sier Ingvaldsen som understreker at PDK vil samarbeide på borgerlig side i politikken, ikke med den rødgrønne.

– Men man får lese partiprogrammet vårt. Der står det ikke noe om at religion kan brukes til å fremme ekstreme meninger.

Ingvaldsen gir inntrykk av at all oppmerksomheten omkring boka 22. juli-profetien har virket forstyrrende inn på valgkampen.

– Vi vil ikke gå noe mer ut i ­mediene i denne saken. Nå vil vi konsentrere oss om politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Om dem i partiet som har støttet budskapet i boka, sier han at trosfriheten gjelder også for dem som representerer PDK, men partiet støtter ikke budskapet i boka.

– Vi har stor medfølelse med alle ofrene på Utøya, og det er Bibelen som sier sannheten om Gud. Det er at han er kjærlighet, sier partisekretæren.

22. juli-boka

Boka «22. juli-profetien» har vakt adskillig oppsikt med sitt budskap om at tragedien på Utøya skulle være utløst av Arbeiderpartiets og AUFs Israel-kritiske politikk.

Boka er skrevet og utgitt på eget forlag av norsk-amerikanske Jeremy Hoff.

Boka 22. juli-profetien har vakt adskillig oppsikt med sitt budskap om at tragedien på Utøya skulle være utløst av Arbeiderpartiets og AUFs Israel-kritiske politikk.

Les også
Sørensen krever svar fra Erik Selle22. juli-bok
Les også
Jeremy Hoff selger «Norges billigste bilnøkler»Jeremy Lewis Hoff
Les også
Ap-lederen om 22. juli-boken: «Uhørt og respektløst»
Les også
Klandrer ikke Gud for at Syvert (17) er borte22. juli-bok
Les også
Gud er ikke hevnens Gud