Statsadvokat Kristin Røhne er aktor i rettssaken mot fem personer i en grov overgrepssak som begynte i Drammen tingrett mandag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Tiltalt mann erkjenner flere overgrep mot spedbarn

En 32 år gammel mann erkjenner straffskyld på alle punkter i en omfattende tiltale om seksuelle overgrep mot sitt eget og kjærestens små barn. Barna var bare måneder gamle.

Mannen svarte med klar røst og uten å nøle da aktor mandag morgen leste opp skildringene av hvordan overgrepene hadde skjedd. De to barna, en gutt og en jente, var bare måneder gamle da mannen og hans kjæreste ifølge tiltalen forgrep seg seksuelt på dem.

Mens gutten er sønnen til 32-åringen, er jenta datteren til hans tidligere kjæreste.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Av aktoratets innledningsforedrag, går det fram at 32-åringen er sentral i saken – også som et viktig vitnebevis mot de andre tiltalte. Etter først å ha benektet å ha begått overgrep, la han i neste politiavhør tilsynelatende alle kort på bordet. I forklaringene han har gitt siden, trekker han også andre tiltalte inn i saken.

– Han har en viktig rolle i bevisbildet, bekrefter statsadvokat Kristin Røhne overfor NTB. Hun vil ikke kommentere betydningen av de øvrige bevisene i saken.

Den omfattende saken i Drammen tingrett skal pågå i elleve uker.

Kjæresten nekter

32-åringens ni år yngre, tidligere kjæresten nekter straffskyld, blant annet for punktet om at de to i fellesskap skal ha forgrepet seg på spedbarna. Den 23 år gamle kvinnen svarte gråtkvalt på dommerens gjentatte spørsmål om straffskyld, og var tilsynelatende sterkt preget av de alvorlige anklagene.

Hun satt gråtende og gynget forsiktig fram og tilbake på stolen mens aktor leste opp tiltalen. Hun erkjente skyld bare på noen få punkter, hvor det foreligger dokumentasjon og bevis utover den tidligere samboerens forklaringer.

Ifølge tiltalen skal kvinnen selv ha forgrepet seg på sin datter mens jenta var under ett år gammel, og ha bistått, tilrettelagt for og oppmuntret til andres overgrep mot den lille jenta.

De andre tiltalte virket relativt upåvirket da de svarte på spørsmålene om skyld. De tre er forbundet med paret gjennom bilder og filmer av overgrepene mot spedbarna, men en av dem er tiltalt for å ha deltatt under ett av overgrepene. En av de tre, en 27 år gammel mann fra Oslo, er tiltalt for å ha bestilt overgrep av 32-åringen, og fått filmen av dem sendt over internett. Han skal også ha begått ett overgrep mot 23-åringens datter.

Fire av fem er pedofile

Til sammen er fem personer tiltalt i overgrepssaken, som er blitt karakterisert som en av de groveste i norsk rettshistorie. Da retten tok lunsj mandag, hadde statsadvokat Alvar Krafft Randa brukt rundt to timer bare på å lese opp den 27 sider lange tiltalen og gjerningsbeskrivelsene i den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den bygger i stor grad på elektroniske beslag, i form av store mengder overgrepsbilder og -filmer, mobilkommunikasjon og internett- og chattelogger.

Det syntes å danne seg et mønster mandag formiddag, der de tiltalte erkjente skyld for de punktene som kan dokumenteres av chattelogger, bilder og filmer.

Statsadvokat Røhne vil ikke overfor NTB veie betydningen av de forskjellige bevisene mot hverandre, men det syntes tydelig at de tiltaltes dokumentasjon av egne overgrep står sentralt i bevisbildet.

De rettsoppnevnte sakkyndige har konkludert med at fire av de tiltalte er pedofile. Den femte personen, en 43 år gammel kvinne fra Hønefoss, er ikke undersøkt av de sakkyndige.