Illustrasjonsfoto

Hovedtiltalte dømt for flere voldtekter av spedbarn

32-åringen som er hovedtiltalt i babyovergrepssaken, er dømt til elleve års forvaring for å ha voldtatt spedbarn. Også ekskjæresten og en sentral medvirker er domfelt på en rekke punkter.

Dommen i Drammen tingrett fredag ga aktor i stor grad medhold i tiltalen mot de fem tiltalte. Men retten legger seg på et betydelig lavere straffenivå enn aktor ba om i sin prosedyre.

For hovedmannens del er straffen fire år under aktors nivå, mens retten har gått ned hele sju år for en 28 år gammel Oslo-mann som ifølge tiltalen var en sentral medvirker til overgrepene og spredning av overgrepsmateriale.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Min klient er glad for at straffen var lavere enn aktors påstand. Vi skal diskutere ankespørsmålet med klienten i neste uke, sier 32-åringens forsvarer, Gunhild Bergan, til NTB.

28-åringen får åtte års forvaring, med en minstetid på fem år og fire måneder. Mannens forsvarer, Espen Wangberg, bekrefter overfor NRK at han anker dommen.

Begge erklært pedofile

Begge mennene er diagnostisert pedofile av de rettspsykiatrisk sakkyndige, som også konkluderte med at faren for at de to skal begå nye overgrep mot barn, er høy.

Retten deler «de sakkyndiges konklusjon», heter det i premissene for straff for 32-åringens del. Han er domfelt for tre voldtekter av spedbarn og besittelse, samt produksjon av materiale med sexovergrep mot barn.

Det er «vanskelig å se hva som er yttergrensene for hva han oppfatter som seksuelle objekter», ifølge retten.

Straffen på elleve års forvaring har en minstetid på sju år og fire måneder.

Alvdal-sakene førende

Statsadvokat Kristin Røhne karakteriserte i sin prosedyre babyovergrepssaken som en av de aller groveste i norsk rettshistorie og sammenlignet den med sakene i Alvdal og Nes på Romerike. Der lå straffenivået på rundt 17 år.

Statsadvokaten sier til NTB fredag at hun må gå gjennom tingrettens premisser for dommene før hun kan uttale seg om en anke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Drammen-saken er de tre hovedtiltalte funnet skyldige i seksuelle overgrep mot spedbarn som bare var noen måneder gamle. Den 32 år gamle hovedtiltalte erkjente straffskyld for hele tiltalen mot seg og har forklart seg i detalj om hvordan hans tidligere samboer (24) og en nettkamerat (28) skal ha deltatt.

Kvinne dømt for voldtekt

Den 24 år gamle kvinnen er kjent skyldig i så å si hele tiltalen, deriblant to voldtekter av spedbarn. Hun er dømt til åtte og et halvt års fengsel.

Hun hadde en viktig rolle i overgrepene som ble begått mot hennes egen datter, noe hun også vedgikk i retten. Men hun var så avhengig av samboeren at hun ikke klarte å avvise hans ønsker og kan derfor ikke straffes, hevdet hun.

Retten avviser dette kontant og trekker fram en rekke eksempler som taler for at kvinnen deltok aktivt i overgrepene og evnet å motsi samboeren.

Straffen ferdig sonet

En 34 år gammel mann fra Romerike er dømt til seks og et halvt års forvaring med en minstetid på fire år og fire måneder, for besittelse av store mengder materiale med overgrep mot barn. Han er også dømt for en rekke nettbaserte overgrep mot unge tenåringsjenter.

Den femte tiltalte, en 43 år gammel kvinne fra Hønefoss, fikk et halvt års fengsel. Fem måneder er gjort betinget, og hun er i praksis en fri kvinne, fordi den delen av straffen som er ubetinget, anses som ferdig sonet.

Les også
Kvinne dømt til 8 års fengsel i overgrepssak