Tirsdag var Nobelprisvinneren og den tidligere polske presidenten Lech Walesa i Norge som hovedtaler på Oslosenterets årlige seminar. I bakgrunnen til høyre, tidligere statsminister i Norge, Kjell Magne Bondevik. Foto: Kari Fure

Avviser at Russland er en trussel mot Europa

Lech Walesa ser ikke på president Putin som en trussel mot demokratiene i Europa. Dét tror han derimot at den voksende arbeidsledigheten kan bli.

Han er en av vår tids største demokratihelter. Som visjonær og uredd leder av den polske fagforeningen Solidaritet hadde han sin store del av æren for at hjemlandet og de andre østblokklandene for 25 år siden klarte å riste av seg kommunismen og få en fredelig overgang til demokrati.

LES: KrF i nord vil styrke Forsvaret - bekymret over Putin

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tirsdag var Nobelprisvinneren og den tidligere polske presidenten i Norge som hovedtaler på Oslosenterets årlige seminar. Det var en slagferdig mann som entret podiet. Han spøkte med sin egen elektrikerbakgrunn, kona som var blitt så selvstendig etter at hun reiste til Norge for å motta Nobelprisen i 1989 og kommunistledere som lærte å korse seg da pave Johannes Paul II besøkte Polen.

Seminarets tema var likevel alvorlig nok. «Er demokratiet på tilbakegang i Europa?» var spørsmålet Walesa og senere et panel bestående av tidligere president i Finland, Tarja Halonen, de tidligere utenriksministrene Knut Vollebæk og Jonas Gahr Støre, samt statssekretær Ingvild Stub skulle svare på.

Dømt til å tape

Lech Walesa avviste at kommunismen enda en gang kan true friheten i Europa.

– Russlands president, Vladimir Putin, tester solidariteten mellom de europeiske landene. Vi utfordres alle til å stå solidarisk sammen, for da kan vi forandre Russland, sa han men avviste tvert at Putin kan utgjøre noen reell trussel.

LEDER: Riktig med Moskva-boikott

– Han kan nok gi oss kamp, og sikkert også en del blåmerker, men til syvende og sist er han dømt til å tape, for han representerer gårsdagens system. Han forsøker å skremme oss med gamle metoder, sa Walesa.

PUTIN: Takker allierte for seieren over nazistene

Bekymret

Derimot uttrykte Walesa sterk bekymring for den voksende arbeidsledigheten i Europa. Han mener det er et faresignal at høyt utdannede mennesker blir gående i årevis uten jobb.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi må samarbeide for å skape nye jobber. Vi har ikke råd til denne høye arbeidsledigheten. De som blir gående ledige mister kjøpekraft, sa han og advarte mot at de som faller utenfor i samfunnet kan komme til å gjøre opprør.

– De har helt rett som demonstrerer. Politikere og næringslivsledere har et ansvar.

Walesa omtalte sin generasjon som den utvalgte generasjonen.

– Vi klarte å kvitte oss med et dårlig system, vi fikk åpnet grensene og skapt muligheter. Nå må vi diskutere hvordan vi fortsatt kan luke ut dårlige elementer i dagens systemer og bygge et godt samfunn for kommende generasjoner.

Les mer i onsdagens avis.

Lech Walesa

Som leder av den polske fagforeningen Solidaritet sto han i fremste rekke i kampen mot kommunismen

Fikk Nobels fredspris i 1983

Valgt til president i Polen i 1990 for en periode på fem år.

Les også
Hanvold og den russiske bjørnen
Les også
Dempet 70-årsmarkering i Europa
Les også
Putin takker allierte for seieren over nazistene
Les også
KrF i nord vil styrke Forsvaret - bekymret over PutinKrfs landsmøte 2015
Les også
Riktig med Moskva-boikott