Kirketopp deltar for første gang

– Det er en moralsk forpliktelse for meg, sier Kristin Gunleiksrud Raaum. Biskop reagerer på argumentasjonen.

– Noen vil sikkert oppleve det som krevende at jeg deltar, sier nyvalgt leder avKirkerådet,Kristin Gunleiksrud Raaum til Dagen.

– Jeg må som leder av Kirkerådet være i paraden. Det er ikke tvil i min sjel. Det er en moralsk forpliktelse for meg, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dermed er det første gang at kirkens valgte toppleder går i paraden underPride. Ingen tidligere kirkerådsledere har deltatt. Gunleiksrud Raaum gikk også for to år siden, før hun ble valgt til kirkerådsleder. I fjor var hun bortreist.

Kirkemøtet i april ble det vedtatt å innføre vigselsliturgi for likekjønnede.Åpen folkekirke, som kjempet særlig for den saken i kirkevalget i fjor, hadde oppnådd flertall på Kirkemøtet og fikk gjennom sin sak. Organisasjonen har også flertallet av medlemmene i Kirkerådet, lederen av rådet er en av dem.

– Spesielt viktig

Gunleiksrud Raaum mener det er spesielt viktig å delta i år.

– EtterOrlando-terroren er det spesielt viktig med en kirke som står tydelig frem og sier nei til vold og hatkriminalitet mot lhbt-ere. Jeg ser det som nødvendig å gå i paraden, vise solidaritet og vise støtte. Jeg vet hvor vondt mange har det nå, og har hatt det lenge. Det er mye vold og hatkriminalitet motlhbt-ere over hele verden. Det er legitimt å utøve vold og drepe. Stater henretter lhbt-ere fordi de er nettopp det. Kirken må stå opp mot dette. Jeg vet hvor viktig det er, vet hvor redde mange er, sier hun.

– Noen vil forbinde Pride med et ganske eksplisitt og outrert uttrykk. Legitimerer du dette ved å delta i paraden?

– Jeg synes det er en litt underlig argumentasjon. Det er ikke sånn at når jeg argumenterer overfor noen som mener noe annet enn meg i vigselsaken, må de stå til ansvar for outrerte uttalelser i nettdebatter eller liknende.

– Kan du forstå at det oppleves som du legitimerer disse elementene?

– I paraden vil det gå folk som uttrykker ulikt og mener ulikt. Jeg forventer at min motivasjon for å gå i paraden blir lest og forstått som det den er. Forventer å ikke bli tillagt motiver og meninger jeg ikke har.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Støtte til bred agenda

For to uker siden var detRegnbuedager i Bergen med Pride-parade gjennom byens gater. Den deltok ikke Bjørgvin-biskopHalvor Nordhaug i.

– Nei, det gjorde jeg ikke. Jeg var med på et seminar om trosfrihet og diskriminering i Guds navn under Regnbuedagene. Det handler om trossamfunns rett til å legge vekt på samlivsetikk i ansettelsessaker. Det var en annen type arrangement enn paraden.

– Vurderte du å gå i paraden?

– Nei.

– Hvorfor ikke?

– Det har jeg aldri vurdert som aktuelt. Det er jo en støtte til en bred, seksualpolitisk agenda. Den agendaen er ikke uten videre min.

– Hva mener du med en bred, seksualpolitisk agenda?

– Det ønsker jeg ikke å utdype.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Gunleiksrud Raaum sier at hun som leder av Kirkerådet må være i paraden og at det er en «moralsk forpliktelse» for henne?

– Det er en vurdering jeg ikke deler. Det er ikke en forpliktelse, men en mulighet. Det er ikke slik at fordi man er leder i Kirkerådet, må man gå i Pride. Det kan virke som om han da sier at alle andre ledere i kirken, inkludert biskopene, også må gå i Pride. Det er jeg ikke enig i. Og jeg vil ikke tro at det er det hun mener, sier Nordhaug.

Biskopen er enig med kirkerådslederen i at det er en selvfølge og en plikt for kirker å ta avstand fra Orlando-terroren.

– Men det må ikke medføre at man går i Pride. Man må ikke monopolisere den moralske reaksjonen.

– Er det en feilvurdering av henne å gå i paraden, eller er det bare uttalelsene hennes du reagerer på?

– Jeg har ikke behov for å kommentere at hun deltar i Pride. Men hvis uttalelsen betyr at alle kirkeledere egentlig bør gjøre det samme, blir det feil, sier Nordhaug.

Ikke preses på Pride

Heller ikke presesHelga Haugland Byfuglien skal delta på Pride.

– Nei, det har jeg ikke tenkt å gjøre, sier hun til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kan du utdype hvorfor du velger å ikke være med?

– I utgangspunktet var jeg veldig klar på at jeg har valgt å ikke gjøre det. Terrorhandlingen i Orlando er avskyelig. Slik hatvold, sammen med hatytringer, har skapt utrygghet hos LHBT-personer. Slike handlinger tar kirken sterkt avstand fra, sier Haugland Byfuglien.

– Til tross for dette har jeg valgt å ikke være med, legger hun til.

– For meg har det lenge vært viktig å arbeide for LHBTs situasjon i kirken, blant annet slik likekjønnede par snart kan gifte seg iDen norske kirke. Så for egen del så gir jeg uttrykk for støtte til LHBT-personer på andre måter enn å gå i paraden i Oslo.

Deltar ikke

For tidligere kirkerådslederSvein Arne Lindø er det ikke aktuelt å delta på Pride.

– Nei, det er det ikke.

Han ønsker ikke å kommentere kirkerådslederens deltagelse.

– Det er bare to-tre måneder siden jeg gikk av som kirkeleder, og det er for tidlig for meg å bli sidekommentator.