President Barack Obama under en tale i Chicago tirsdag. Foto: Reuters/NTB scanpix

Obama: – Frustrasjonen har dype røtter

Det finnes ingen unnskyldning for å tenne på bygninger og biler i Ferguson, understreker Barack Obama. Samtidig lover han tiltak for å sikre at alle amerikanere er like for loven.

– Det kommer ikke noe godt ut av destruktive handlinger, sa presidenten i en tale natt til onsdag norsk tid.

Han oppfordret alle amerikanere til å delta i en konstruktiv debatt om forholdet mellom ulike etniske grupper i USA. I tillegg erkjente han at mange i minoritetsbefolkningene ikke føler at lovverket håndheves rettferdig, og han lovte tiltak for å gjøre noe med dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Ferguson var situasjonen spent i timene etter presidentens tale. Om lag hundre demonstranter var samlet utenfor politistasjonen i byen.

En politibil ble ramponert av demonstranter som forsøkte å sette fyr på den, og minst to personer ble pågrepet da politiet sperret en gate i sentrum.

Opptøyene i Ferguson kvelden før brøt ut da det ble kjent at politimannen Darren Wilson slipper tiltale for drapet på den afroamerikanske 18-åringen Michael Brown i august.

Vil bygge tillit

2.200 soldater fra nasjonalgarden er utplassert i Ferguson-området for å hjelpe politiet med å opprettholde ro og orden. En del av dem befinner seg ved politistasjonen i byen, utstyrt med skjold og køller.

Obama sa i talen at han har sympati med svarte amerikanere som har inntrykk av at politiet behandler ulike befolkningsgrupper forskjellig. Mange afroamerikanere mener de behandles strengere enn sine hvite landsmenn.

Justisminister Eric Holder, som i likhet med presidenten er afroamerikaner, skal nå arrangere regionale møter mellom politi og representanter for minoritetsgrupper over hele USA. Målet er å utvikle strategier som kan bidra til å bygge tillit.

– Frustrasjonen som er kommet til uttrykk, dreier seg ikke bare om én bestemt hendelse. Den har dype røtter i mange fargede befolkningsgrupper som har følelsen av at lovene våre ikke alltid håndheves rettferdig og likt, sa Obama i talen som han holdt i Chicago.

– Ren samvittighet

Darren Wilson insisterer på at han handlet i selvforsvar og at han ikke hadde noe annet valg da han drepte Brown.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Grunnen til at samvittigheten min er ren, er at jeg vet jeg utførte jobben min korrekt, sa Wilson i sitt første intervju etter at det ble klart at han slipper tiltale.

I intervjuet med TV-kanalen ABC News sa Wilson at han ble angrepet av den storvokste 18-åringen. Wilsons forsøk på å pågripe ham, endte med at Brown ble skutt til sammen tolv ganger.

Drapet utløste demonstrasjoner og opptøyer både i Ferguson og andre steder i USA i august.

Mange demonstrasjoner

Også denne uken har protestene spredt seg til andre steder i USA. Tirsdag ble det holdt demonstrasjoner både i New York, Los Angeles, Atlanta, Baltimore, Chicago, Washington og flere andre byer.

I New York ble flere personer pågrepet da demonstranter forstyrret trafikken på flere bruer og i tunneler.

Noen av øyenvitnene til drapet på Brown hevder 18-åringen forsøkte å overgi seg da han ble skutt, men påtalemyndigheten har ikke festet lit til disse forklaringene.

Advokaten til Browns familie mener amerikanske politifolk heretter må utstyres med kameraer festet til uniformen. På den måten kan det bli mulig å dokumentere hva de faktisk foretar seg i situasjoner hvor de tyr til våpen.

Les også
Skjøt mot politiet i Ferguson
Les også
Nord-Korea refser USA etter Ferguson-drapet
Les også
Tusener tok avskjed med Michael Brown i St. LouisFakta om opptøyene i Ferguson
Les også
Obama vil granske militarisering av politiet
Les også
Det amerikanske heimevernet settes inn i Ferguson