ABORTRETT: Amnesty vil undervise ungdom i Chile, Peru og Argentina om kropp og seksualitet. Bildet er fra en demonstrasjon for seksuelle og reproduktive rettigheter i regi av Amnesty International Peru i 2010.

Tobarnsfar kritisk til Operasjon Dagsverk-prosjektet

Torfinn Hynnekleiv mener OD og Amnesty ikke er åpne om hva ungdomsskoleelevene egentlig skal støtte.

Idag, torsdag, jobber ungdomsskoleelever landet rundt for å skaffe penger til Operasjon Dagsverk (OD) og Amnestys prosjekt «Med lik rett».

Formålet er å gi seksualundervisning og informasjon om prevensjon og abort til ungdommer i Chile, Peru og Argentina.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Torfinn Hynnekleiv er far til to elever i 8. og 10. klasse på Nordberg ungdomsskole i Oslo. Da han nylig oppdaget hva formålet med årets Operasjon Dagsverk er, mistet han tilliten til solidaritetsaksjonens vurderingsevne.

– Hva som skjer akkurat hos oss nå, er ikke avklart, men neste år blir det kontroll i god tid fra min side for å bidra til å hindre den slags misbruk fra Operasjon Dagsverk og skolens side, skriver tobarnsfaren i en e-post til Dagen.

Hynnekleiv er lege og redaktør for Norges kristelige legeforenings etikk-tidsskrift Inter Medicos.

Han varsler at han vil engasjere seg dersom tilsvarende innsamlingsformål kommer i framtiden.

– Uredelig

– Hvorfor reagerer du på årets OD-innsamling til Amnesty?

– OD og Amnesty bruker voksent kodespråk overfor forsvarsløse ungdomsskoleelever, hvorav noen ikke en gang er tenåringer, slik som reproduktiv helse, når de mener abort. Manglende åpenhet er således en grunn nok i seg selv til å reagere. De etiske dilemmaer med abort blir overhodet ikke berørt på en redelig måte, skriver Hynnekleiv.

Han mener at Amnesty har forandret seg radikalt de siste årene. Organisasjonen ble startet av den britiske, katolske advokaten Peter Benenson.

I dag mener Hynnekleiv at Amnesty «kjører fram abort som en menneskerettighetssak uten å legge fram de kontroversielle sidene som man i så fall burde ha lagt fram for ikke minst ungdomsskoleelever».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– At Amnesty er blitt en venstreorientert bevegelse er jo fair enough, men de fortsetter å late som om de samtidig er en generell menneskerettighetsorganisasjon for andre enn venstresiden.

Venstresiden

En del av prosjektet til Amnesty er å gi «menneskerettsundervisning» til 300 ungdomsledere i Argentina, Chile og Peru. De skal få kunnskap om og «utfordre holdninger og fordommer knyttet til kropp og seksualitet».

Videre skal de snakke om respekt for grenser, overgrep, vold og rettighetene til homofile, lesbiske, bifile og transpersoner, ifølge Operasjon Dagsverks nettside.

Ungdomslederne skal så trene opp 1700 andre ungdommer pluss lærere, foreldre og helsearbeidere.

Tobarnsfaren mener at Amnestys prosjekt om abort, seksualundervisning og prevensjon vil eksportere «vestlige sekulære, postmoderne verdier» til andre land.

Han mener at menneskerettighetsdefinisjonen til Amnesty og OD «er høyst kontroversiell».

– Den bør bli diskutert åpent i forkant og ikke bli lagt fram som om den er den eneste, skriver Hynnekleiv.

Skole dropper OD

Tirsdag ble det kjent at styret til den katolske St. Sunniva skole i Oslo i siste liten nekter elevene å samle inn penger til Amnestys prosjekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Styreleder Bjørn O. Øiulfstad mener at prosjektet ikke er forenlig med det skolen og den katolske kirke står for.

Avgjørelsen er i strid med ønskene til elevrådet, Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) og en lærerrepresentant, ifølge Dagbladet.

Hynnekleiv vil imidlertid rose vedtaket.

– Jeg tenker at styret til denne katolske skolen oppfører seg eksemplarisk i forhold til Amnestys grunnleggers verdier som også var Amnestys verdier. Det er naturligvis Amnesty som svikter og tilpasser seg nye liberalistiske og til dels gammeldagse, sosialistiske ideologier og antikristne verdier, som altså en god del av oss andre ikke deler.

KrF støtter

Kritiske røster meldte seg også i sommer mot årets prosjekt. KrFs stortingsrepresentant Geir Toskedal la da saken død ved å erklære sin støtte til Operasjon Dagsverk. Han pekte på at leder for OD, Hanna Hågensen Aasen, blant annet sier at «fri abort er heller ikke på agendaen i dette prosjektet».

Hynnekleiv ber om at KrF-leder Knut Arild Hareide selv må svare på «om han virkelig støtter dette formålet fortsatt nå som OD og Amnestys formål er avslørt».

Toskedal gjentar i dag sin støtte til OD-prosjektet på et vilkår:

– KrF er opptatt av at det skal tas færrest mulig aborter og da er slik undervisning svært viktig. Jeg forutsetter at dette er Amnestys innhold i kampanjen for at jeg skal kunne støtte, sier Toskedal til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Solidaritetsarbeid

Toskedal peker på at også stiftelsen Amathea (tidligere Alternativ til Abort i Norge) støtter OD-dagen. I sommer begrunnet direktør Hildegunn Bomnes støtten slik:

– Vi ser på det Operasjon Dagsverk gjør som solidaritetsarbeid. Det er flott av disse ungdommene å engasjere seg i hvordan de har det i andre land, sa Bomnes.

– Har man en trygg abortlovning, redder man mange kvinners liv. Kvinner og mødre er utsatt, og de som ønsker det, gjennomfører en abort uansett. Det er et risikoprosjekt, påpeker hun og minner om at mange kvinner dør under aborter, understreket hun.

Amnesty svarer

Politisk rådgiver Patricia Kaatee i Amnesty International Norge avviser kritikken fra Hynnekleiv.

– I hvilken grad vil OD-prosjektet ta opp etiske dilemma ved abort?

– Det er tydelig og utvedydig fastslått av FN at stater har en klar, menneskerettslig forpliktelse til å sikre en kvinne rett til terapeutisk abort når graviditeten er et resultat av incest eller voldtekt, eller når graviditeten truer kvinnens liv og helse, sier hun og fortsetter:

– Det er selvfølgelig et alvorlig etisk dilemma når stater ikke ivaretar sine menneskerettslige forpliktelser, med den konsekvensen at jenter og kvinner skades og dør som et resultat av en diskriminerende lovgivning som ikke ivaretar kvinnens rett til liv og helse. Amnesty vil selvfølgelig også være tydelig på dette punktet i den opplæringen som vil bli gitt.

Kaatee avfeier beskyldningene om at Amnesty er blitt venstreorientert og forlatt sine grunnverdier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er ikke uvanlig at enkeltindivider, organisasjoner og stater som føler seg truet av Amnestys informasjon beskylder Amnesty for å være partisk. Det er som regel uttrykk for mangel på gode motargumenter, sier den politiske rådgiveren.

Hun legger til at grunnlegger Peter Benenson støttet Amnesty arbeid helt til han døde i 2005.

Farlige aborter

– Vil Amnesty undervise i fare og betenkeligheter med abort?

– Rundt 95 prosent av abortene som utføres i Latin- Amerika er farlige aborter, ifølge WHO. I Argentina alene er det hvert eneste år 60.000 jenter og kvinner som legges inn som et resultat av farlige aborter. Årsak til og konsekvensen av farlig abort vil også diskuteres som en del av programmet, men vil ikke være en dominerende del av opplæringen som vil bli gitt, sier Kaatee.

Hun understreker at undervisningen deres bygger på FNs menneskerettighetsstandarder, som slår fast retten til terapeutisk abort - av hensyn til morens helse.

– Farlige aborter er en abort som er utført av en person uten nødvendig medisinsk opplæring, og gjerne under uhygieniske forhold. Farlig abort gjennomføres helst i land der kvinner ikke har tilgang til trygg og terapeutisk abort, sier Kaatee.

Les også:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
Katolsk skole sa nei til Operasjon Dagsverk-formål
Les også
Seksuelle og reproduktive rettigheter
Les også
Abortstøtte skaper tvil rundt Operasjon DagsverkOperasjon Dagsverk
Les også
KrF-topp sjokkert over Operasjon DagsverkOperasjon Dagsverk
Les også
KrF støtter OD-dagen