Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

TV2-profil krangler med Israel-venner

– Med Israel for fred har kalt meg antisemitt, sier TV 2-reporter Fredrik Græsvik. – Det har vi ikke, parerer Conrad Myrland.

Kivingen har oppstått i kjølvannet av et oppslag på nettet der Med Israel for fred (MIFF) spør: «Kan TV 2 leve med at deres mest profilerte utenriksmedarbeider deler lenke til antisemittisk nettsted?»

På miff.no skriver MIFFs daglige leder Conrad Myrland om «En sjokkert tipser som presenterte seg som TV 2-ansatt» og som fortalte om en lenke på Græsvigs private Facebook-profil.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Roses på frieord.nu

Disputten henger sammen med Fredrik Græsviks ferske bok Evig krig, som omhandler konflikten mellom Israel og palestina-araberne. Den får pen omtale på nettstedet frieord.nu. Det samme gjør NRK-korrespondent Odd Karsten Tveits bok De skyldige.

«...begge bøkene fremstår som solide, og veldokumenterte. Selv om Israel-lobbyen her i landet vil gjøre hva de kan for å så tvil om bøkenes troverdighet og intensjoner. For pro-israelere liker ikke at noen rokker ved deres «Israel-romantiske» bilder, og forestillinger», står det i lenken Græsvik la ut 10. oktober på sin Facebook-profil.

– Hatsk retorikk

Fredrik Græsvik virker å ta saken med ganske stor ro.

– Hva tenker du om MIFFs påpekning?

– Jeg har bare lenket til en artikkel på en blogg som handlet om boka mi, og jeg kjenner ikke dette nettstedet spesielt godt, sier TV 2-reporter Græsvik til Dagen.

– MIFF har tidligere omtalt meg som antisemitt, så jeg vet ikke hvorfor de er overrasket over dette, men de må gjerne legge ut dette om meg. Jeg registrerer at før de har lest boka, skriver de at de forventer løgn og anti-israelsk propaganda. Det er en den retorikken de pleier å ha, sier Græsvik, som hverken er overrasket eller opprørt.

– Ikke oppsiktsvekkende

Græsvik har ikke reagert på det han har sett på frieord.nu.

– Jeg kjenner ikke dette nettstedet, men jeg har delt én artikkel derfra fordi den omhandler boka jeg akkurat har gitt ut. Etter å ha hørt om nettstedet, har jeg tittet litt på det, og jeg ser i grunnen ikke noe der som jeg synes er oppsiktsvekkende, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Demoniserende

– Frieord.nu er en blogg som de siste månedene har konsentrert seg om å skrive demoniserende om Israel, sier daglig leder Conrad Myrland i MIFF til Dagen.

Han kaller den en venstre/sentrum-blogg.

– Den drives av en venstreorientert mann som er ute etter å demonisere Israel og den jødiske staten. Han som driver den, har delt rasistiske jødevitser og slikt på nettet, men vi har valgt å ikke gjengi dette fordi vi ikke har villet gi ham oppmerksomhet. Men når Græsvik ukritisk deler en lenke dit, er det på tide å si fra, sier Myrland.

– Stemmer ikke

– Hva sier du om Græsviks påstander om MIFF?

– De stemmer ikke. MIFF har aldri omtalt Græsvik som antisemitt. Tvert om har han helt fram til i fjor sommer vært den norske journalisten som vi har kritisert aller minst, fordi vi har opplevd at han har hatt en mer profesjonell rapportering enn flere kolleger i NRK, ikke minst. Så kan det hende at han er blitt anklaget for å være antisemitt av Israel-venner i sosiale medier, men dette er ikke noe MIFF har hevdet, sier Myrland og fortsetter:

– Hvor skal vi ha hevdet at vi forventer løgn fra Græsvik? Det vet jeg heller ikke. I pressemeldingen vår i forbindelse med utgivelsen av boka Løgnindustrien av Ben-Dror Yemini skriver vi at den kommer i rette tid fordi det nylig er kommet bøker fra Græsvik og fra NRKs Odd Karsten Tveit og Sidsel Wold og at de tre er kjent for sin skjeve dekning av Israel. Det er det sterkeste vi har sagt om dette, sier Myrland.

Ikke svar

Dagen har forsøkt å finne ut hvem som har redaktøransvaret for frieord.nu, men ikke lykkes med dette.

Vi har tatt kontakt via en e-postadresse på nettstedet for å gi anledning til imøtegåelse av MIFFs påstander om siden, men mottok fredag ingen respons på henvendelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En oppringning til en person som er antatt å ha ansvaret for ­siden, ga heller ikke noe resultat.

Fredrik Græsvik

Fredrik Græsvik (48) er en profilert utenriksreporter i TV 2 med særlig ansvar for Midtøsten-dekningen, men han har dekket konflikter over hele verden.

Tidligere jobbet han i NRK Radio, og han har bakgrunn som informasjonsoffiser for den norske FN-styrken i Libanon (UNIFIL). Siden 1994 har han jobbet for TV 2, fra 1998 til 2002 som utenrikssjef.

Græsvik har møtt sentrale aktører på begge sider, som Yasir Arafat og Yitzhak Rabin, og er i disse dager høyaktuell med boka Evig krig.

Tidligere jobbet han i NRK Radio, og han har bakgrunn som informasjonsoffiser for den norske FN-styrken i Libanon (UNIFIL). Siden 1994 har han jobbet for TV 2, fra 1998 til 2002 som utenrikssjef.

Les også
16 år gamle palestinere drept på Vestbredden
Les også
Israel sier nei til internasjonal styrke i Jerusalem
Les også
Netanyahu skal møte Kerry i Berlin
Les også
Kerry jobber på flere fronter for ro i Midtøsten
Les også
To palestinere drept på Vestbredden