Overlege ved avdeling for rettspatologi og klinisk rettsmedisin ved Rikshospitalet, Arne Stray-Pedersen, ved CT-skanneren som gjør det mulig å gjennomføre skanning av alle døde som blir sendt til obduksjon. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Virtuell «obduksjon» kan avsløre flere barnedrap

En hypermoderne CT-skanner har gitt norske rettsmedisinere et nytt og viktig verktøy. Særlig kan den få betydning for barns rettssikkerhet.

Fordi norske rettsmedisinere ikke har hatt tilgang til en egen CT-skanner har slike undersøkelser vært forbeholdt svært få saker i Norge.

Takket være blant annet bidrag på 1 million kroner fra Stine Sofies Stiftelse har rettsmedisinerne ved Nasjonalt folkehelseinstitutt nå fått sin egen skanner. Det gjør at det nå kan gjennomføres skanning av alle døde som blir sendt til obduksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette øker helt klart rettssikkerheten. Vår konstante bekymring er at vi går glipp av funn av betydning ved våre undersøkelser. Når vi foretar CT-bildetaking i tillegg til obduksjon, reduseres den risikoen betraktelig, sier overlege Arne Stray-Pedersen ved avdeling for rettspatologi og klinisk rettsmedisin ved Nasjonalt folkehelseinstitutt til NTB.

Barnedrap

En såkalt virtuell obduksjon fremstilles ved at bilder og data fra ulike CT- og MR-skanning kombineres til et datasett som gjør det mulig å rekonstruere hele menneskekroppen lag for lag, snitt for snitt på skjerm. Den virtuelle obduksjonen kan også oppbevares for ettertiden.

– Vi ønsket å bidra til å skaffe en slik skanner, for vi så at Norge var i ferd med å bli hengende etter når det gjaldt undersøkelser av døde personer. I våre naboland har de brukt skannere i mange år, sier Ada Sofie Austegard, leder av Stine Sofies Stiftelse.

Organisasjonen er spesielt opptatt av betydningen skanneren kan få i når barn dør.

– Jeg er hundre prosent sikker på at det har skjedd mange barnedrap i Norge der voksne har sluppet unna på grunn av manglende obduksjon, sier Austegard.

Hun oppfordrer landets politidistrikter til nå å bruke muligheten den nye skanneren gir til å undersøke barn som dør.

– Vi ønsker å bidra til å fortelle de døde barnas historier. Ingen ting kan være viktigere enn det, sier Austegard.

– Bitte små tegn

Arne Stray-Pedersen sier obduksjon av små barn er krevende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det skal mye mindre til for å ta livet av et barn enn en voksen. Det betyr at det i noen tilfeller bare er bitte små tegn og merker som kan fortelle noe om hva et barn har gått gjennom. Med skanning som tilleggsundersøkelse i tillegg til obduksjon, kan vi oppdage mer. Vi kan da være sikrere på konklusjonene våre, noe som er viktig både for barns og foreldres rettssikkerhet, sier han.

Skanning avdekker også skader som kan være vanskelig å oppdage ved vanlig obduksjon, som for eksempel bruddskader i ansiktet og nakkeskader.

Det samme gjelder skader på døde som er kraftig forbrent eller blir funnet lenge etter dødstidspunktet.

– CT-skanningen gir oss en fantastisk kvalitetssikring av den ordinære obduksjonen, fastslår Stray-Pedersen.

Les også
– Barnevernet brøt loven da tiåring sultet ihjel
Les også
184 barn forsvunnet fra asylmottak i Norge
Les også
Bioteknologirådet vil at foreldre skal være åpne om sæddonasjon