FRUKBART: Paul Anderson mener sårbarhet er viktig i relasjoner og at det kan bære store frukter.

Åpnet Oase med tale om sårbarhet

Barn trenger sårbare foreldre, ektemaker trenger sårbarhet hos den andre og menigheter trenger sårbare pastorer, mener Paul Anderson.

Norsk-amerikanske Anderson, med røtter i Ål i Hallingdal, taler på fire av Oases seks dager i Kristiansand denne uka.

LES: Svensk gospelartist frir til det norske publikummet

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå jobber han og kona mest med unge kristne ledere, og hans hovedtema er «Å vinne og fostre ungdom til Kristus». Det går over tre seminarøkter.

Anderson var Oase-taler også i 2009 og er en velkjent predikant for de 2-3000 deltakerne. I år fikk han æren av å være hovedtaler ved åpningen av Oase 2015.

Bortsett fra den obligatoriske flørten med gamlelandet, om lutefisk på julaften og denslags, holdt Anderson seg til åndelige temaer på møtet onsdag kveld.

Sårbarhet

Anderson har i en årrekke vært direktør for den Oase-lignende Lutheran Renewal-bevegelsen i USA.

For en tid tilbake snakket han med en pastorkollega som kunne virke vellykket nok, men som fortalte om ekteskapet sitt at «hvis ikke noe forandrer seg, er ekteskapet vårt over».

– Han delte dette med meg, og det er en sårbart, sa han og fortalte at nettopp denne åpenheten førte til den nødvendige endringen i ekteskapet til pastoren.

– Når ledere er rede til å være sårbare, skaper det en mulighet for andre til også å være sårbare, sa Anderson. Han tok til orde for at ledere må opptre slik at folk i menighetene kan identifisere seg med dem.

Fariseere

Han fortalte videre om den eldste sønnen sin som tok mot til seg og sendte en svært åpenhjertig e-post til søsknene sine. Der fortalte han om sine egne kamper og viste gjennom dette sårbarhet og kunne slippe nåden løs over andre, blant andre sine søsken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Opp med en hånd hvis du er en fariseer på bedringens vei, sa Anderson og fikk respons fra rader av hender i Gimlehallen i Kristiansand.

– Jeg var en slik, bekjente Anderson som fortalte at han en dag ble spurt av fire av de seks barna sine om han ville spille noe med dem.

STEVNEGUIDEN: Alt du trenger å vite om kristne sommerfestivaler

Han jobber mye, og tar seg ikke for ofte tid til tre timer lange brettspill. Også denne gangen svarte han nei. I stedet inviterte han barna til en samtale – om hvor de syntes han hadde sviktet som far. Og han fikk svar.

Gjennom samtalen fikk han fortalt mye om sin egen sårbarhet.

Han begrunnet sin åpenhet fra talerstolen med trangen til å rette en appell til alle med barn:

– Foreldre, lytt til barna deres, Da åpner dere opp for å bli justert, og vi trenger slik sårbarhet for å kunne vokse som kristne, sa Anderson.

– Jeg vil bønnfalle dere foreldre om å være sårbare overfor barna deres. Jeg bønnfaller dere fedre. Fortell om det du sliter med til dine tenåringsbarn. Og døtre trenger mødre som deler sin sårbarhet. Jeg hadde en god far, men han hadde ingen forståelse av betydningen av sårbarhet, sa Anderson.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skadelig selvforsvar

Han fortalte videre om mannen som en dag tok opp noe vanskelig med sin kone: «Er det mulig at du kanskje bruker litt for mye tid på telefonen?». Konas respons var å ringe til sin mor for å fortelle hvor fæl mannen var.

– Denne forsvarsposisjonen skadet det ekteskapet, sa Anderson som la til:

– Sårbarhet er en fantastisk gave å gi til sin kone eller sin mann.

Familiefriksjon

– Nå kan ikke mine barn få nok av hverandre. De elsker å være sammen. Men det kom av sårbarhet. Gud har med hensikt lagt inn friksjon i familier, slik at vi kan jobbe oss gjennom problemene våre og komme til et nytt stadium der han kan vise at han er sterk. Hvor mange av dere har noe uoppgjort med søsken? spurte Anderson, og igjen gikk mange hender i været.

– Gud tillater friksjon i familier, fortsatte han. – Han setter en Martha sammen med en Maria, en Peter sammen med en Andreas, en Jakob sammen med en Esau. Gjennom dette kan Gud gi oss sin kraft til å gå inn i den planen han har for oss, sa Anderson som ba Gud hjelpe dem som har uoppgjorte familiære forhold, en bønn om at ydmykhet kan åpne for at kan fullføre han ønsker i familien.

– Dette innebærer å gå i kjærlighet, motta kritikk og overvinne stolthet. Vi har hørt så mange unge mennesker si at de ikke ser fram til å dra hjem på juleferie. «For foreldrene mine vet ikke hvordan de skal prate med meg». Men du kan være sårbar selv. Skriv et brev i takknemlighet til foreldrene dine. Gå til dem og si at du er lei for at dere ikke er nærmere hverandre, og si at noe av det har med deg å gjøre. Vi har sett mirakler finne sted når noen gjør slike ting.

Vanskelig ydmykhet

Anderson blinket ut to grupper fra evangeliene som ikke akkurat var racere på ydmykhet.

– Det var disiplene og de religiøse. Fariseerne lot som de var bedre enn de var, men de slet med uærlighet. Men det er også to grupper som er veldig gode på ærlighet. Det er barn og syndere, slik som den bortkomne sønn. Han kom hjem, og han var sønderknust. «Far, jeg har syndet mot Himmelen og mot deg. Jeg fortjener ikke lenger å være din sønn.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Profeterte vekkelse

På Oases første kveld forutsa Anderson også at det vil komme vekkelse over landet.

– Vi har bedt for Norge, og mens vi har bedt, har vi hørt ordet vekkelse, sa Paul Anderson som uttrykte håp om at han og kona Karen kunne være med og spre noen såkorn.

– Vekkelsen kommer hit til høsten, og den vil bevege seg herfra til andre land, sa Anderson.

Oase 2015

Oase 2015 går i år som i fjor i Gimlehallen i Kristiansand.

Stevnet startet onsdag ettermiddag og avsluttes med stort fellesmøte søndag formiddag.

Under Oase-paraplyen holdes det også TenOase og egne arrangementer for babyer, mindre barn og store barn.

Det er ventet 2-3000 deltaker på voksen-Oase og i alt oppimot 5000 deltakere.

Les også
Gleder seg til prestejobben
Les også
Slik erfarte de Ånden
Les også
Et helhetlig OaseOase
Les også
Reddet av Redding
Les også
En Oase for barnaOASE