UD vil sikre bedre hjelp til kristne

Norsk UD har gitt Kirkens Nødhjelp ti millioner i støtte til et prosjekt som skal bidra til bedre hjelp til minoriteter i Syria og Irak.

UtenriksministerBørge Brende (H) signaliserte i september at Norge vil øke innsatsen for sårbare grupper og religiøse minoriteter i Syria og Irak.

– Krigen i Syria og Irak har ført til enorme lidelser, og religiøse minoriteter er spesielt hardt rammet. Disse gruppene trenger vår hjelp, og Norge vil derfor øke innsatsen for sårbare grupper som kristne og andre religiøse minoriteter i Syria og Irak, sa Brende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Reelt alternativ

Nå er arbeidet i gang. Kirkens Nødhjelp har i samarbeid med Kirkenes Verdensråd fått ansvar for prosjektet.

– Bakgrunnen er våre nettverk i regionen, sier Arne Sæverås i Kirkens Nødhjelp til Dagen.

LEDER:Nå banker egyptiske kristne på døren

Drøyt halvparten av midlene vil gå til umiddelbare hjelpetiltak gjennom tre forskjellige prosjekter i Nord-Irak og Libanon. Resten går til en kartlegging av hvordan forskjellige minoriteter rammes av konflikten.

– Målet er å skjønne mer av hvordan ulike grupper er sårbare på ulike måter slik at hjelpearbeidet kan nå fram til disse ulike gruppene på en god og effektiv måte, forklarer Sæverås.

Han understreker at det å forstå konfliktkonteksten og hvordan folk blir berørt av den, er viktig for å planlegge det humanitære arbeidet godt, slik at mennesker i størst mulig grad kan sikres mat, tilholdssted, sikkerhet, skolegang og andre nødvendigheter.

– Noen steder kan man oppleve at det er grupper som har kviet seg for å registrere seg i flyktningleirer eller i det hele tatt ha kontakt med hjelpeapparatet, sier Sæverås.

Han påpeker at riktig innrettet humanitær innsats kan være avgjørende for at disse kan få hjelpen de trenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Slik kan de oppleve at de har et reelt alternativ til å flykte eller bli internt forflyttet, sier han.

Alle minoriteter

Prosjektet er allerede i gang med en deskstudie som går ut på samle eksisterende forskning på situasjonen for minoriteter i de aktuelle områdene og analysere denne. På bakgrunn av denne informasjonen vil man planlegge en videre prosess med feltundersøkelser i Syria, Irak, Libanon, Jordan og et par steder i Europa, inkludert Norge.

– Vi vil få informasjon fra folk som er berørt av konflikten om hvordan de opplever situasjonen, sier Sæverås.

LES:Rekordmange kristne på flukt

Han poengterer at dette ikke bare gjelder kristne minoriteter, men også andre utsatte grupper.

Målet er at det skal foreligge en ferdig rapport i desember. Den kan danne grunnlaget for videre hjelpeinnsats og bevilgninger fraUD.

– Mange i minoritetssamfunn reiser fra Syria og Irak. Og mange av dem gir uttrykk for at de ikke får hjelpen de trenger og dermed ikke vil reise tilbake. Sannynligvis vil vi ikke kunne løse denne problematikken. Men ved at flere får hjelpen de trenger, kan også flere vurdere å bli boende i sine sammenhenger, sier Sæverås.

Bedre bilde

Kirkens Nødhjelp har opprettet en referansegruppe med ressurspersoner og eksperter på Midtøsten og humanitært arbeid som vil være med og gi råd og vurdering knyttet til studien. To av dem er Ed Brown fra Stefanusalliansen og Berit S. Thorbjørnsrud fra Universitetet i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er for tidlig å si noe om utfallet, men jeg håper at vi får et bedre bilde som bekrefter eller avkrefter anekdotiske beviser om situasjonen i Syria og Irak. Det spres mange historier om hvordan situasjonen er, sier Ed Brown, som er seksjonsleder for menneskerettigheter i Stefanusalliansen.

– Som organisasjon vil vi bidra med kunnskap som vi har på forholdene i regionen ut fra kontakt med våre partnere, men også med vår kompetanse på religionsfrihet, sier Brown.

Ønsker mer

Førsteamanuensis Berit S. Thorbjørnsrud ved Universitetet i Oslo var redaktør for boken «De kristne i Midtøsten: Kampen for tilhørighet» og leder et forskningsprosjekt med tilsvarende navn. Hun synes det er positivt at UD har bevilget midler til å finne ut mer om situasjonen for religiøse minoriteter i Syria og Irak.

– Situasjonen har ennå ikke begynt å bedre seg, så dette prosjektet må følges opp. Jeg håper UD fortsetter å investere i å framskaffe denne typen kunnskap, sier Thorbjørnsrud til Dagen.

LES OGSÅ:Ber for forfulgte kristne

Blant annet ser hun behov for å finne ut mer om hvordan mennesker og familier skal kunne overleve og klare seg, samt hvordan mennesker på flukt ser for seg framtiden.

– Dette kan danne grunnlag for prosjekter hvor man ser på hvordan politiske ledere i området tenker om dette. Bortsett fra IS er det ikke så mange som ønsker seg et homogent islamsk samfunn. Da blir spørsmålet hvordan ledere vil bidra for å gjenskape tillit hos minoritetene, sier Thorbjørnsrud.