Det er funnet flere hundre omkomne etter at en båt med over 700 flyktninger kantret på vei over Middelhavet natt til søndag. Bildet viser båtflyktninger som ankommer Messina 18. april etter en redningsaksjon utenfor den italienske øye Sicilia. Foto: Giovanni Isolino, AFP/NTB Scanpix

– Trolig tidenes verste ulykke på Middelhavet

Det er funnet flere hundre omkomne etter at en båt med over 700 flyktninger kantret på vei over Middelhavet natt til søndag. Bare 28 er funnet i live.

– Mennesker jeg har pratet med, har sett hundrevis av lik flytende rundt, sier journalist Mark Micallef fra avisen Times of Malta til nyhetsbyrået TT.

LES: Muslimer kastet kristne over bord

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Over et halvt døgn etter at fiskebåten kantret 10 mil nord for Libya, begynner håpet om å finne flere overlevende å svinne.

– De leter i håp om å finne noen i live blant likene som flyter i vannet, sier Maltas statsminister Joseph Muscat om redningsarbeidet til avisen.

Kantret da redningen kom

Fiskebåten ba søndag kveld om hjelp fra den italienske kystvakten fordi den hadde navigasjonsproblemer. Kystvakten ba et portugisisk lasteskip, som var i nærheten, om å bistå.

Ifølge Reuters og Times of Malta samlet flyktningene seg på én side av båten da lasteskipet nærmet seg, trolig for å tilkalle oppmerksomhet. Det førte til at båten kantret, ifølge mediene.

– De kommersielle skipene som møter flyktningulykkene er sjeldent vant til slike redningsaksjoner, og har kanskje bare et par menn i besetningen. Ofte kan de ikke gjøre mer enn å se at mennesker dør framfor øynene deres, sier Micallef.

– Verste noensinne

– Der ser ut til at vi har vært vitne til den verste ulykken noensinne på Middelhavet, sier Carlotta Sami i FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

15. september i fjor døde rundt 500 flyktninger da båten deres sank utenfor Malta, på vei fra Egypt. Samme dag døde rundt 300 flyktninger i en annen båtulykke.

Dersom tallet på omkomne fra søndagens ulykke bekreftes, vil nesten 1.600 mennesker ha mistet livet i forsøk på å krysse Middelhavet fra Nord-Afrika til Europa så langt i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forrige søndag mistet anslagsvis 400 flyktninger livet da en båt med 550 mennesker om bord kantret.

Hastemøte i EU

Frankrikes president François Hollande har invitert EUs innenriks- og utenriksministre til et hastemøte etter tragedien. Han sier det trengs flere båter, flere helikoptre og en økt innsats mot menneskesmugling.

– De som setter disse folkene i båter, er menneskesmuglere, jeg vil si terrorister, for de vet at båtene er i elendig stand. De setter hundrevis av liv i fare, sier Hollande.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini ber EU-landene støtte initiativ for å hindre flere tragedier.

– Vi har sagt «aldri igjen» for mange ganger. Nå må EU gjøre noe umiddelbart, sier hun.

Les også
400 flyktninger kan ha druknet i båtulykke
Les også
31.500 båtflyktninger har krysset Middelhavet i år
Les også
Politiet: – Flyktninger kastet over bord i Middelhavet
Les også
KrF vil ha båtflyktning-svar fra Solberg