Innbyggere i Yarmouk ved Damaskus venter på mat fra FN-organisasjonen UNWRA. Leiren fikk nødhjelpsforsyninger 5. mars. Da var det ikke kommet mat til leiren siden 6. desember i fjor, ifølge UNWRA. Nå skal IS ha tatt kontroll over store deler av bydelen. Foto: Taghrid Mohammed / Reuters / NTB scanpix

– IS tar kontroll over flyktningleir ved Damaskus

Opprørsgruppa Den islamske staten (IS) har tatt kontroll over mesteparten av den palestinske flyktningleiren Yarmouk rett utenfor Damaskus, opplyser flere kilder.

De ytterliggående islamistene innledet angrepet tirsdag morgen, ifølge en PLO-representant. Flesteparten av innbyggerne i leiren er palestinere.

IS-krigere startet et angrep i morges og overtok mesteparten av leiren, sier Anwar Abdel Hadi, politisk leder for Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) i Damaskus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et øyenvitne sier at opprørere fra Nusrafronten, en annen ytterliggående opprørsgruppe med bånd til al-Qaida, sluttet seg til IS under kampene.

– Fortsatt kamper

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) kontrollerte IS flere hovedgater i leiren tirsdag ettermiddag. Eksilgruppen meldte samtidig at kampene fortsetter.

Yarmouk er opprinnelig en flyktningleir for palestinere, men har med årene også blitt bosted for mange syrere. Leiren har fram til nå vært kontrollert av ulike opprørsgrupper, og har i lang tid vært beleiret av den syriske regjeringshæren. Det har ført til mangel på mat, vann og medisiner og svært vanskelige forhold for innbyggerne.

– Dør av sult

Amnesty International meldte i fjor at 128 mennesker har dødd av sult i leiren. Andre har mistet livet som følge av medisinmangel.

Før borgerkrigen i Syria startet i 2011 hadde bydelen 150.000 innbyggere. I dag bor det anslagsvis 18.000 sivile i Yarmouk.

– Livet i Yarmouk har utviklet seg til en desperat kamp mot sultedød for i underkant av 20.000 sivile som er fanget i en felle uten fluktveier, uttalte Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty International, for ett år siden.

Les også
– Iran-samtaler i sluttfasen
Les også
Palestina er blitt medlem av straffedomstolen i Haag
Les også
Iraks statsminister erklærer seier over IS i Tikrit
Les også
Israel vil frigi palestinske skatteinntekter