Wallensteen: Bryter med tradisjonene

Det var en overraskelse, og på mange måter et brudd med tradisjonene, at årets fredspris ikke gikk til noen som er engasjert i nedrustning, mener professor Peter Wallensteen.

Les flere saker og reaksjoner påfredsprisen 2015

Wallensteen er professor i fred- og konfliktstudier ved Uppsala universitet, og er for tiden gjesteforeleser ved University of Notre-Dame i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det har vært en tradisjon å gi prisen til noen som syslet med nedrustning hvert tiende år, sier Wallensteen til NTB.

Han viser til at Den internasjonale legeforeningen mot atomkrig fikk prisen i 1985, at Pugwash-bevegelse og Joseph Rotblat fikk prisen i 1995, og at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og Mohamed ElBaradei fikk prisen i 2005.

Iran-avtalen

– Jeg trodde derfor at prisen i år enten ville være knyttet til atomavtalen med Iran, eller til ICAN eller andre som er engasjert i den globale kampanjen mot atomvåpen, sier Wallensteen.

Når det er sagt, finner han prisen til Kvartetten for nasjonal dialog i Tunisia fullt fortjent.

– Denne prisen løfter fram hva sivilsamfunnet kan gjøre, sier Wallensteen.

Kan hindre tilbakeslag

Prisen er også en hyllest av kanskje den eneste suksesshistorien fra den arabiske våren, og den kan være et bidrag til å hindre tilbakeslag i Tunisia, tror Wallensteen.

– Vi har sett flere terroraksjoner og tilløp til tilbakeslag i Tunisia det siste året, og prisen kan forhåpentlig spille en positiv rolle og hindre at utviklingen går i gal retning, sier han.

Noen følger for utviklingen i resten av araberverdenen tviler han derimot på at årets fredspris får.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Neppe på kort sikt. Den dynamikk vi nå ser, først og fremst i Syria, er svært urovekkende, sier Wallensteen. (©NTB)