Administrerende direktør i Eiendom Norge Christian V. Dreyer presenter Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk for september 2015. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Venter at boligprisene skal falle resten av året

Oppbremsingen i boligmarkedet har startet, mener Eiendom Norge, etter prisfall i september. Meglerne venter røde tall ut året.

Pristoppen for 2015 ble mest sannsynlig nådd og passert i august. Heretter venter eiendomsmeglerne fall i boligprisene og en vekst for året som helhet på 5 prosent.

– Vi merket et omslag allerede i mai. Når ser vi et flatt marked, noe som bekrefter den mer moderate utviklingen i boligmarkedet, sa administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge da han presenterte den månedlige boligprisstatistikken mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Boligprisene faller om oftest i september, men fallet i årets første høstmåned- på 0,9 prosent – var noe mindre enn normalt. Justert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,1 prosent, viser tallene fra Eiendom Norge.

Venter 5 prosents vekst

Også fjerde kvartal er normalt en svak periode for prisutviklingen på boliger. Det kommer det til å være i år også, ifølge forventningene om et fallende marked ut året. Tolvmånedersveksten, som falt til 6,9 prosent ved utgangen av september, kommer til å falle ytterligere til 5 prosent når året er omme, spår Dreyer.

– Dette er en trend mange av oss har ventet ganske lenge allerede, men det er fortsatt høy aktivitet i markedet. Mange skal kjøpe bolig, og mange skal selge. Men det kommer til å skje i et roligere pristempo, sier Dreyer.

Det ble solgt 9.299 bruktboliger i september, en nedgang på 4,5 prosent sammenlignet med september i fjor.

Ved utgangen av september var det 14.103 boliger til salgs, noe som er 1,9 prosent flere enn for ett år siden. Det tok i gjennomsnitt 31 dager å selge en bolig i september, mens det i tilsvarende periode i 2014 tok 36 dager

Ikke løp og kjøp

Styreleder Leif Laugen i Eiendom Norge understreker dessuten at selv om boliglånsrentene er kuttet ytterligere, fra 3 til 2 prosent, er det ingen grunn til å «løpe og kjøpe» som lav rente normalt tilsier. «Oljeprissjokket» spiller negativt inn på den økonomiske utviklingen – og det kan få til dels store konsekvenser for mange av oss.

– Lavere rente betyr større usikkerhet for lønnsutvikling, den økonomiske veksten og kanskje for arbeidsplasser. Derfor er det ikke nødvendigvis løp og kjøp i boligmarkedet denne gangen, sa han.

Laugen poengterer imidlertid at boligprisene sett i forhold til lønnsnivå fortsatt er lavere enn i perioden 2006-2008 – rett før finanskrisen brøt ut – og i perioden 2012-2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Boligprisene er med andre ord ikke på rekordnivå nå, når vi ser dem i forhold til lønnsutviklingen, sa han. (©NTB)

Les også
Stavanger-kirker rammet av oljekollaps
Les også
Mot skjerpede krav til banker og boligkjøpere
Les også
IMF med klar advarsel om norske boligpriser