Diskusjonen rundt vielse av homofile og forbønn for homoekteskap splitter den norske kirken. Illustrasjonsfoto fra stemmelokale til kirkevalget 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Valgforsker tror homodebatt er viktig for kirkevalget

Førsteamanuensis Svein Erik Tuastad tror polarisering i synet på homoekteskap vil føre til at flere avgir stemme ved årets kirkevalg.

– Hvis jeg skal gjette, vil jeg tro at homofilisaken kan virke mobiliserende i forkant av valget, sier Tuastad, som er valgforsker ved Universitetet i Stavanger, tilRogalands Avis.

– Jo sterkere motsetninger det er blant dem som stiller til valg, jo flere er det som stemmer, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LEDER:Terror mot homofile

Kirkevalget avholdes søndag 13. og mandag 14. september, samtidig med kommune- og fylkestingsvalget. Ved forrige kirkevalg var deltakelsen på 13 prosent.

Splittelse

På nettsidene tilDen norske kirke framgår det hvor de ulike kandidatene står i spørsmålet rundt vielse av og forbønn for homofile par. Det innebærer imidlertid ikke at de har et klart standpunkt for eller imot. Av 18 kandidater til tre stillinger i Stavanger bispedømme er for eksempel fem for kirkelig vigsel og forbønn for homofile, sju er imot, mens seks ikke har tilkjennegjort et standpunkt.

– Når det er mye for og imot, blir folk tente, og de ser derfor poenget i å benytte seg av sin stemme. De tenker nok at hver stemme teller, og at de kan være med på å gjøre en forskjell i samfunnet, sier Tuastad.

Tidligere i sommer tonet biskop i Tunsberg, Per Arne Dahl, flagg i homosaken da han i en pressemelding skrev at han ikke ønsker at kirken skal vie personer av samme kjønn. Dermed står de tolv biskopene i Norge mot seks i dette spørsmålet.

Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin har til Vårt Land påpekt at dette vil endre diskusjonen i bispekollegiet, der det tidligere var flertall for vielse av homofile.

Sterke følelser

I Stavanger er Leif Christian Andersen en av kandidatene til kirkevalget, og han tror debatten rundt homoekteskap kan virke mobiliserende både for de med konservativt og liberalt syn. Selv mener han homofile skal få gifte seg i kirken.

Tidligere i sommer sa Åpen folkekirkes leder, Sturla Stålsett, at årets valg er det viktigste kirkevalget noensinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Store spørsmål om kirkens selvforståelse og plass i samfunnet skal avgjøres. En åpen og inkluderende folkekirke er etter min mening en verdi for hele nasjonen, enten en selv er medlem eller ikke. Men det krever en aktiv innsats nå. Folkekirkens framtid avgjøres ved dette valget, uttalte han til NTB.

Åpen folkekirke ble startet som en reaksjon på Kirkemøtets vedtak om ikke å lage liturgi for vigsel av likekjønnede par:

– Når flere får øynene opp for muligheten for og betydningen av å påvirke folkekirkens framtid, og at det finnes reelle alternativer, regner jeg med de vil stemme.