President Emmanuel Macrons parti Republikken på vei ligger an til solid flertall, men frammøtet er ventet å bli lavt. Foto: AP / NTB scanpix

Valget i Frankrike er i gang

Valglokalene i Frankrike har nå åpnet. President Emmanuel Macrons parti Republikken på vei er ventet å bli den store vinneren i valg til ny nasjonalforsamling.

I andre og siste runde av valg til ny nasjonalforsamling ligger Macrons parti an til et realt valgskred og kan vinne mellom 400 og 470 av de 577 plassene, ifølge de siste målingene som kom før helgen.

– Du kan ta en geit og la Macron gi den sin støtte, og den vil ha en god sjanse til å bli valgt, sier analytiker Christophe Barbier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ukjente

Rundt halvparten av Republikken på veis kandidater er nærmest ukjent i fransk politikk og har aldri hatt politiske verv. I stedet har de bakgrunn fra akademia, forretningsliv og lokal aktivisme. En av dem er matematiker, en annen er tyrefekter mens en har bakgrunn som foreldreløs fra Rwanda.

Den andre halvparten utgjør en blanding av sentrumspolitikere, moderate venstrefolk og moderate høyrefolk fra Frankrikes etablerte politiske partier.

Stort flertall

Til tross for at Republikken på vei er ventet å få stort flertall, viste målinger før helgen at mellom 53 og 54 prosent er ventet å sitte hjemme i stedet for å bruke sin stemmerett. Ved første runde i valget til ny nasjonalforsamling unnlot 51,3 prosent å bruke stemmeretten.

Les også
Trump forplikter USA til NATOs artikkel 5
Les også
Putin vil jobbe med Macron mot terrorismeEngasjér deg!
Les også
Konservative Philippe (46) utnevnt til ny statsminister i Frankrike
Les også
Stor glede over Macron-seierEngasjér deg!