Ungarns grense mot Serbia er del av Schengen-områdets yttergrense. Det er blitt en foretrukket rute for flyktninger og asylsøkere som vil inn i den passfrie sonen og gjerne til land som Tyskland og Sverige. Nå vil Ungarn stenge grensen. Foto: Retuers / Laszlo Balogh / NTB scanpix

Ungarns grensegjerde mot flyktninger ferdig

Ungarn har bygd ferdig gjerdet langs grensa til Serbia som skal holde flyktninger og migranter ute, opplyser det statlige nyhetsbyrået MTI lørdag.

Den konservative statsministeren Victor Orban ga ordre om å bygge det 175 kilometer lange gjerdet da antall flyktninger fra Midtøsten tok av tidligere i år.

Tiltaket er svært omstridt internasjonalt, og mange påpeker at flyktninger fra for eksempel det krigsherjede Syria uansett gjerde har full rett til å søke asyl i EU, og de blir ikke sendt tilbake så lenge krigen varer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Orban har likevel også varslet strenge straffer for dem som krysser grensa ulovlig: tre år for å krysse grensa og fem år for å gjøre skade på det.

Trolig blir loven, som inkluderer opprettelsen av en sone for internering av asylsøkere ved grensa, vedtatt i nasjonalforsamlingen neste uke.

Gjerdet har hittil ikke gjort noe for å bremse strømmen av flyktninger som kommer langs Balkan-ruta fra Tyrkia, over Egeerhavet og gjennom Hellas, Makedonia og Serbia.

Fredag ble det registrert 2.822 flyktninger, litt ned fra onsdag da det ble satt en rekord med 3.241 på én dag, ifølge ungarsk politi.

Gjerdet består foreløpig mest av piggtrådruller, men i oktober skal det bygge et annet, fire meter høyt piggtrådgjerde.

De aller fleste av flyktningene som kommer til Ungarn, er ikke interessert i å bli i landet og vil helst videre til Tyskland og andre mer velstående land for å søke asyl der. (©NTB)

Les også
Sverigedemokraternas leder vil ha folkeavstemning om innvandring
Les også
Over 100 mindreårige flyktninger etterlatt på gaten i Göteborg
Les også
Fire barn, åtte kvinner og 59 menn funnet døde i lastebilen
Les også
FN når ikke fram med nødhjelp til 420.000 syrere
Les også
Foreslår full omlegging av asylsystemet