Islamisten Ubaydullah Hussain fotografert i Oslo tingrett i juni. Da vitnet han i saken mot en 24 år gammel mann fra Østfold som er tiltalt for å ha deltatt i terrorgruppa IS i Syria. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ubaydullah Hussain siktet for rekruttering til terror

Ubaydullah Hussain (30), som er talsmann for den radikale ekstremistgruppen Profetens Ummah, er siktet for rekruttering til terror.

De hemmelige tjenestene mener Ubaydullah Hussain har rekruttert en eller flere personer fra Norge til terrororganisasjonen Den islamsk staten (IS) i Syria, melder VG.

– Vi har en pågående etterforskning hvor to personer er siktet for deltakelse, støtte til eller rekruttering til terror, sier politiadvokat Line Nyvold i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Beslag

30-åringens forsvarer, advokat John Christian Elden, kjente ikke til den nye siktelsen mot Hussain.

Han opplyser videre at Hussain heller ikke er kjent med hva han mistenkes for. Hussain selv sier til VG at han opplever saken som «politisk og religiøs forfølgelse».

Bevis fra dokumentar

Filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen har siden 2013 arbeidet med å lage en dokumentarfilm om Ubaydullah Hussain og Profetens Ummah. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gjennomførte 8. juni en razzia hjemme hos Rolfsen og beslagla en rekke filmer fra prosjektet.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener råfilmene de har beslaglagt, inneholder avgjørende bevis for hvem som rekrutterer norske fremmedkrigere, skrev Dagsavisen i sommer.

Både i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett har PST fått medhold i at beslaget av upublisert råmateriale fra en dokumentar Rolfsen jobbet med, ikke var lovstridig. I september ble det kjent at saken går til full behandling i Høyesterett.

Borgarting lagmannsrett konkluderte i sin kjennelse med at sekvenser av filmmaterialet kan gi PST verdifull informasjon og spor for å stanse rekruttering til terrorvirksomhet og hindre terrorhandlinger, også i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Kulturmidler til moskéer med bånd til islamister
Les også
Minst 80 fremmedkrigere har reist fra Norge