Tilhengere av homofile ekteskap samlet seg foran høyesterett i Washington. Foto: Reuters / Joshua Roberts / NTB scanpix

USAs høyesterett gir grønt lys for homoekteskap

USAs høyesterett har bestemt at likekjønnede ekteskap skal tillates i alle landets 50 delstater. Kjærligheten vant, fastslår Barack Obama.

– Dette er et stort skritt mot likestilling, sier presidenten, som åpent har støttet likekjønnede ekteskap.

LES: «Vi vil skilles hvis homofile får gifte seg»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med fem mot fire stemmer har landets øverste domstol bestemt at grunnloven gir homofile og lesbiske rett til å gifte seg over hele landet. Det betyr at det er grunnlovsstridig for delstater å forby likekjønnede ekteskap gjennom lokale lover og bestemmelser.

Fredagens etterlengtede kjennelse er en historisk triumf for den amerikanske homorettighetsbevegelsen og alle andre som har kjempet for at homofile skal ha lik rett til å gifte seg som heterofile.

– Homofile og lesbiske par har nå rett til å gifte seg, akkurat som alle andre, #LoveWins, tvitret Barack Obama kort tid etter at kjennelsen var klar.

Verdighet

Homofile og lesbiske som ønsker å gifte seg, skal ikke «fordømmes til et liv i ensomhet, utestengt fra en av sivilisasjonens eldste institusjoner. De ber om den samme verdighet i lovens øyne», skriver høyesterettsdommer Anthony Kennedy i avgjørelsen.

– Grunnloven gir dem den retten, fastslår han videre.

LES OGSÅ: Avlyser konsert etter homostøtte

Høyesteretts kjennelse kommer i kjølvannet av en stor omveltning i amerikaneres holdning til homoekteskap. Meningsmålinger viser at et flertall av amerikanerne i dag er for likekjønnede ekteskap.

Høyesterettsjustitiarius John Roberts var imidlertid blant de fire dommerne som var imot fredagens kjennelse. Den svært konservative høyesterettsdommeren Antonin Scalia tok også dissens og kaller beslutningen for en «trussel mot amerikansk demokrati».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

14 forbud

Spørsmålet de ni dommerne tok stilling til, ble brakt til domstolen av homofile og lesbiske par fra Kentucky, Ohio, Tennessee og Michigan. De gikk til sak mot disse delstatenes forbud mot likekjønnede ekteskap eller forbud mot å godkjenne vielsesattester utstedt i andre delstater.

Ekteskap er i USA regulert på delstatsnivå. 36 av de 50 delstatene tillater likekjønnede ekteskap. 14 andre delstater har enten forbudt slike ekteskap gjennom folkeavstemninger eller gjennom vedtak i delstatsforsamlingene.

Les også
NLM avlyser konsert etter homostøtte
Les også
«Vi vil skilles hvis homofile får gifte seg»
Les også
Når den krenkede blir krenker
Les også
–Ikke opplagt at de måtte avlyseKonsert
Les også
Kjente ikke til Slettahjells homostøtte