UNICEF: 1.400 barn er drept i Jemen

1.400 barn er så langt drept under krigen i Jemen, ifølge UNICEF. Samtidig dør et barn hvert tiende minutt av sykdom som kunne vært unngått, melder Redd Barna.

I tillegg til de mange drepte og sårede barna, har nesten 2.000 skoler måttet stenge under den snart to år lange krigen. De har enten blitt bombet i stykker, eller de blir brukt som tilfluktsrom eller til militære formål.

– I stedet for å lære, blir barn vitne til død, krig og ødeleggelse, sier UNICEFs representant i Jemen, Meritxell Relano.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun mener det reelle dødstallet kan være langt høyere enn det som er registrert.

Så sent som tirsdag ble det meldt at fem personer ble drept på en skole i Nord-Jemen. To elever, skolens rektor og to ansatte ble drept, ifølge lokale kilder. UNICEF har bekreftet at ett barn ble drept.

Millioner av barn truet

En rapport fraRedd Barna viser dessuten at det i snitt dør ett barn hvert tiende minutt av sykdommer som kunne vært forhindret, som diaré, feilernæring og luftveisinfeksjoner.

To millioner barn er nå underernært, og antallet øker stadig. Så mange som 10 millioner barn har stort behov for hjelp, ifølge rapporten.

Flere vestlige land, som USA og Storbritannia, har bidratt med militært utstyr til Saudi-Arabia, utstyr som etter alt å dømme nå blir brukt i krigføringen. I forrige uke stanset USA salg av en del utstyr i frykt for at det vil bli brukt til angrep på sivile områder.

Norsk utstyr?

Redd Barna mener at Saudi-Arabia og landets allierte også kan ha brukt norsk militært utstyr under krigen i Jemen. Organisasjonen ber innstendig om at norske myndigheter og folkevalgte nå stanser salg av alt utstyr som kan tenkes å bli brukt.

Over 7.300 mennesker er drept i Jemen siden en saudiledet koalisjon innledet en luftkrig mot den iranskstøttede houthi-bevegelsen i mars 2015.

Målet til koalisjonen er å få gjeninnsatt den internasjonalt anerkjente presidenten, som flyktet fra hovedstaden Sana i februar 2015. (©NTB)