I de gamle lokalene til Smart Club i Råde i Østfold er det satt opp telt som skal kunne huse opptil 1.000 asylsøkere idet de kommer til landet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

UDI viste fram gigantmottak i tidligere butikklokale

Det jobbes på spreng for å ferdigstille ankomstsenteret i Råde i Østfold med sengeplass til opptil 1.000 asylsøkere. De første kommer allerede neste uke.

De gamle lokalene til Smart Club i Råde er forvandlet til et mottakssenter der asylsøkere i Norge skal registreres, få helsesjekk og overnatte før de sendes videre til et ordinært asylmottak et annet sted i landet.

LES: Asylsøkere i Norge får bare midlertidig opphold

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet var imponert over det han fikk se under en omvisning fredag ettermiddag.

– Det er en akutt situasjon, og da må vi ty til en slik teltløsning. Kapasiteten er sprengt i lokalene i Oslo. Jeg synes dette ser veldig bra ut og er imponert over arbeidet som er lagt ned, sier Kallmyr til NTB.

Verdig ankomst

Når de første asylsøkerne kommer til Råde mot slutten av neste uke, møter de et mottakssenter som har blitt bygget i rekordfart. Ordføreren i kommunen fikk først vite om planene for to uker siden. Det samme gjelder Sivilforsvaret, som har deltatt i byggingen av senteret.

– Dette senteret gjør det mulig å gi en verdig ankomst til asylsøkerne, og gjør det mulig for alle offentlige etater som jobber med mottak å bidra sammen, sier UDIs prosjektleder for ankomstsenteret, Knut Berntsen.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) ved det tidligere Smart Club-bygget ved Råde i Østfold fredag formiddag. Næringsbygget er etablert som nytt ankomstsenter for flyktninger av Utlendingsdirektoratet (UDI) og Politiets utlendingsenhet. De første asylsøkerne kommer allerede neste uke. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

På senteret skal asylsøkerne i tur og orden registreres av politiet, som også tar fingeravtrykk av dem. Deretter går de gjennom en sikkerhetssjekk og får beskjed om å levere fra seg eventuell bagasje. Denne fryses ned, og overleveres flyktningene når de skal forlate senteret.

I det som tidligere var Smart Clubs butikklokaler er det satt opp 23 telt med plass til mellom 20 og 40 personer i hvert. Her skal asylsøkerne bo i inntil to døgn.

– Bedre enn på gata

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) skal gi de nyankomne informasjon om sine plikter og rettigheter. Generalsekretær Ann-Magrit Austenå tror senteret vil bedre situasjonen for asylsøkerne betraktelig.

– Dette er veldig mye bedre enn tilværelsen på gata, slik situasjonen har vært. Vi tror dette vil blir enklere for den jobben vi skal gjøre. I dag får vi busser med mennesker inn fra midlertidige transittmottak, der det blir en del kaos i vekslingene. Nå vil alt være på et sted, og vi håper alt skal gå som planlagt, sier hun til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

23 telt med mellom 20 og 40 sengeplasser er satt opp i det tidligere Smart Club-bygget ved Råde i Østfold. Det er også satt ut feltsenger langs veggene i lokalet som kan brukes ved behov. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Hun påpeker imidlertid at senterets størrelse vil gjøre det krevende å fange opp sårbare personer.

Også Thale Skybak, seksjonsleder i Redd Barnas norgesprogram, mener senteret er en god løsning, men hun påpeker at asylsøkerne ikke må bli værende lenger enn nødvendig.

– Dette må ikke bli en sovesal. Asylsøkerne må videre i systemet og ut i ordinære mottak, sier hun.

Les også
Flyktningkrisen preger fredspristips
Les også
Endetidsprofeter før og nå
Les også
Asylsøkere i Norge får bare midlertidig opphold
Les også
– Hvorfor tillater dere muslimer å flytte til Norge?
Les også
Australia vil sende flyktninger til Filippinene