Flyktninger og migranter på vei nordover i Europa går over en åker ved landsbyen Berkasovo i Serbia. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB scanpix

Tusenvis av asylsøkere kommer ingen vei på Balkan

Tusenvis av kalde og slitne flyktninger og migranter står fast ved ulike grenser på Balkan. FN varsler at det er mangel på både mat og varme tepper.

Desperasjon og fortvilelse preget de flere tusen menneskene, mange av dem syrere, som natt til mandag måtte overnatte under åpen himmel i et gjørmete ingenmannsland mellom Serbia og EU-landet Kroatia.

– Åpne porten, åpne porten, ropte mange til rekkene av kroatisk politi som sto oppstilt på grensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det finnes nå over 10.000 flyktninger i Serbia, og de får verken mat eller tepper, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

– Vi kan bare si at det er over 10.000 flyktninger i Serbia. Det er som en stor elv av mennesker, og hvis du stanser strømmen, vil vi få flom noen steder. Det er det som skjer nå, sier UNHCRs talskvinne Melita Sunjic.

– Det er mangel på mat, mangel på tepper, vi mangler alt, sier Sunjic, som mandag befant seg på grensen mellom Serbia og Kroatia.

Kontrollen skjerpes

Etter at Ungarn stengte grensen mot Kroatia lørdag, forsøker flyktningene som allerede befinner seg i Kroatia, å reise nordover via Slovenia. Men slovenske myndigheter vil kun slippe inn 2.500 fra Kroatia per dag. Dette har i sin tur ført til at Kroatia har innført begrensninger på grensen mot Serbia.

Dermed har det oppstått en rekke flaskehalser for de om lag 5.000 menneskene som hver dag forsøker å ta seg til Nord-Europa via Balkan.

Fra før av har Ungarn stengt grensen mot Serbia, der det nå er bygd et gjerde av stål og piggtråd. Ungarske myndigheter begrunner stengingen med at muslimske flyktninger truer velferden, sikkerheten og «de kristne verdiene» i Europa.

Mandag kunne den ungarske regjeringen melde at de stengte grensene virker etter hensikten. Søndag ankom kun 41 migranter til landet, ifølge regjeringen i Budapest.

Frykter sykdom

Blant de mange som nå er strandet i Serbia, øker frykten for sykdom i det kalde og våte været.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har ikke flere regnjakker, sier Ramiz Momeni som driver hjelpearbeid ved den serbisk-kroatiske grensen. Han leder den britisk-baserte hjelpeorganisasjonen Humanitas Charity.

– Det er en flaskehals med mennesker som ikke kommer seg noensteds hen, så de må bli her i regnet. Noen av disse har vært her i tolv timer. De kommer selvfølgelig til å bli syke, sier han.

– I går kveld kjempet folk for å få et telt, vi satt under tepper, og nå er vi kalde og våte, sier en irakisk mann, som venter på å få reise inn i Kroatia fra Serbia.

Stanset tog

I Kroatia ble om lag 1.800 mennesker søndag kveld sittende fast på et tog like ved grensen til Slovenia. Etter å ha gått av toget, måtte de mange flyktningene og migrantene vandre langs togskinnene mot grensen i regnværet.

Om lag 150 mennesker slapp inn i Slovenia, for det meste familier med barn. Resten måtte tilbringe natten under åpen himmel, mens de forsøkte å varme seg ved å lage bål.

Slovenske myndigheter begrunner kvotesystemet med at Østerrike kun vil la 1.500 migranter og flyktninger reise inn i landet per dag, langt mindre enn hva landet tidligere har tatt imot fra Ungarn. Innenriksdepartementet i Wien avviser imidlertid at det er satt en grense på hvor mange som får passere grensen.

Les også
Når kristne flyktninger trues i Europa
Les også
2.000 asylsøkere til Norge i forrige uke
Les også
Solberg: – Vi trenger ikke frykte asylbranner i Norge
Les også
Milliardplan skal stagge strømmen