Trump tvinger fram uventede republikanske allianser

Republikanerne i California har vært splittet i flere tiår, men tanken på at Donald Trump kan sikre seg partiets nominasjon tvinger fram allianser på tvers av skillelinjene.

Tradisjonelt har skillet i California gått mellom dem som sikter mot sentrum for å appellere til flere velgere og dem som vil holde fast ved en renere konservativ linje. Men nå som Donald Trump kan sikre seg partiets nominasjon ved å vinne i California, har det dukket opp uventede allianser.

På tvers

Tidligere guvernør Pete Wilson, en sentrumspolitiker som økte skattene og stadig kranglet med konservative partifeller, ga lørdag sin støtte til Ted Cruz. Trump har på sin side fått støtte fra folk godt plassert på høyresiden i partiet, som konservative Ted Costa og tidligere delstatssenator Tony Strickland i tillegg til noen fra midten. Cruz kan også få støtte fra dem som ønsker et vidtfavnende parti, men som er ute etter å stoppe Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Tradisjonelt har de konservative stått mot de moderate; kan du nå midten eller bare grunnfjellet? Dette går utenpå den konflikten, sier Tim Clark. Han er Trumps California-sjef og en erfaren strateg for republikanerne i delstaten.

LES:Trump truer med å vende partiet ryggen

Kan avgjøre

California er sist ute i den republikanske nominasjonskampen og avholder valg 7. juni, samtidig med fire andre stater. For første gang kan statens uvanlige valgordning avgjøre hvem som blir partiets presidentkandidat. Brorparten av kandidatene fordeles ikke ut fra resultatet for staten under ett, men basert på resultatene i Californias 53 kongressdistrikter.

Richard Nixons og Ronald Reagans hjemstat var en gang trygg grunn for Republikanerne i presidentvalget, men siden 1990-tallet har oppslutningen gått nedover. Bare 28 prosent av de registrerte velgerne regner seg selv som republikanere. I tillegg tror flere analytikere at Trump ytterligere kan forverre partiets forhold til velgere med latinamerikansk og asiatisk bakgrunn.