Jon Fosse kunne tirsdag ta imot Nordisk råds litteraturpris under utdelingen i Reykjavik. Foto: Eggert Jóhannesson / Morgunblaðið / NTB scanpix

Takknemlig Fosse: – Prisen kom til rett tid

Jon Fosse får Nordisk råds litteraturpris for 2015 for trilogien «Andvake», «Olavs draumar» og «Kveldsvævd». Framover vil Fosse satse for fullt på prosa.

Prisen er på vel 430.000 kroner og ble delt ut i Reykjavik tirsdag kveld. To forfattere fra hvert av de nordiske landene var nominert, i tillegg til en forfatter hver fra Færøyene, Grønland, Åland og det samiske språkområdet.

– Svært takknemlig

– Jeg er svært takknemlig for å få Nordisk råds litteraturpris. Jeg har fått mange priser, men de fleste for dramatikken eller allment forfatterskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Selv mener jeg at jeg er like mye prosaist som dramatiker, og i årene framover er det prosa jeg har tenkt å skrive, ikke dramatikk. Derfor kom denne prisen til rett tid, det kunne ikke ha passet bedre, og jeg er dypt glad og takknemlig, sier Fosse.

Trilogien, som består av «Andvake» (2007), «Olavs draumar» (2012) og «Kveldsvævd» (2014), forteller historien om Asle og Alida, to elskende som prøver å finne sin plass i verden. De kommer fra en liten bygd på Vestlandet og søker lykken i det gamle Bjørgvin.

Fortettede tablåer

«De tre delene utgjør til sammen knapt tre hundre sider prosa. Likevel forteller de gjennom fortettede tablåer en historie som strekker seg over generasjoner og århundrer, skriverNordisk råd.

«Jon Fosses arbeider blir ofte karakterisert som repetitive og dvelende, men som andre Fosse-tekster rommer også disse korte fortellingene et vell av dramatiske hendelser: Her er død og drap, barn og voksne som mister hverandre, brutalitet fra myndighetspersoner, men også i helt nære forhold. Hovedpersonene blir kanskje utsatt for krenkelser – men er ikke selv hevet over å krenke når behovet for grunnleggende livsnødvendigheter bare er stort nok», heter det videre.

Nordisk fellesskap

Nordisk råds litteraturpris har vært delt ut siden 1962 til et skjønnlitterært verk skrevet på et nordisk språk. Det kan være en roman, et drama eller dikt-, novelle- eller essaysamling. Hensikten med prisen er å øke interessen for nabolandenes litteratur og språk, samt for det nordiske fellesskapet.

Forrige norske vinner var Merethe Lindstrøm, som i 2012 vant med «Dager i stillhetens historie». I 2009 gikk prisen til Per Petterson for «Jeg forbanner tidens elv».

I år var også Kristine Næss nominert for romanen «Bare et menneske». (©NTB)