Utenriksminister Margot Wallström har avlyst en planlagt reise til Israel. Foto: Annika Klercker / TT / NTB scanpix

Sveriges utenriksminister avlyste planlagt Israel-besøk

Sveriges utenriksminister Margot Wallström avlyste forrige uke en planlagt reise til Israel. Årsaken er angivelig at hun ikke er velkommen til et offisielt besøk.

– Det er ingen hemmelighet at Israel ser på Sveriges anerkjennelse av staten Palestina som en ytterst uvanlig handling, sier Emmanuel Nahschon i det israelske utenriksdepartementet til Sveriges Radio.

Israel kalte hjem sin ambassadør fra Stockholm da Sveriges sosialdemokratiske regjering anerkjente Palestina som stat i oktober i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Den svenske utenriksministeren ville ikke ha fått noen offisielle møter i Israel dersom hun hadde reist dit. Det som Sverige gjorde, var en ytterst uvennlig handling, sier Nahschon.

Svensk UD begrunner på sin side den avlyste reisen blant annet med at Palestinas president Mahmoud Abbas ble tvunget til å reise bort. Wallström skal reise til Israel etter valget 17. mars, opplyser UD.

Sveriges Radio erfarer at Wallström vurderte å reise uten å delta på offisielle møter, men da ville hun ha vært uten israelsk sikkerhetsopplegg.

– Jeg vil påpeke at anerkjennelsen av Palestina var folkerettslig begrunnet og ikke ment å støtte en part, men heller å fremme fred, sier statssekretær Annika Söder.

Les også
Jubileum resulterte i flere nye søndagsskolerSøndagsskolen
Les også
La ned norsk krans ved jødisk butikk i Paris
Les også
Demonstrasjon mot Nationaltheatret
Les også
Britiske jøder frykter for sin fremtid i Europa
Les også
Norsk handel med Israel øker igjenImport fra Israel