En mann tenner lys utenfor skolen Kronan i Trollhättan. To personer døde etter å ha blitt stukket av den 21 år gamle gjerningsmannen. To andre er innlagt på sykehus med alvorlige stikkskader. Alle hadde innvandringsbakgrunn. Foto: Adam Ihse / TT / NTB scanpix

Svenske skolebarn hjemme etter rasistangrepet

Ingen med lys hud ble angrepet da den svenske 21-åringen drepte to og såret to andre på Kronan skole i Trollhättan. Fredag holdt mange foreldre barna sine hjemme.

Svensk politi karakteriserer angrepet torsdag som hatkriminalitet, ikke et terrorangrep, ifølge Svenska Dagbladet.

Bakgrunnen er et brev som gjerningsmannen Anton Lundin Pettersson (21) etterlot i leiligheten sin. Brevet blir karakterisert som et selvmordsbrev.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På en pressekonferanse fredag konstaterte politiet at angrepet var planlagt og at det dreier seg om hatkriminalitet.

– Brevet er utlendingsfiendtlig, og der fremgår det at han er alene om angrepet, sier kriminalkommissær Thord Haraldsson.

I brevet har han blant annet skrevet at han må gjøre noe med innvandringspolitikken, og at han selv er klar til å dø under angrepet, skriver Aftonbladet.

LES: Politiet bekrefter at skoleangrepet var rasistisk motivert

Politiet har også sett bilder fra skolen der 21-åringen prater med lyshudede mennesker. Ingen av disse blir angrepet, kun de som var mørke i huden.

90 prosent av elevene ved Kronan skole har minoritetsbakgrunn.

Mareritt for barna

Fredag fortsatte mange å legge ned blomster og tenne lys ved Kronan skole, der sorgen er stor over at en 15 år gammel elev og en lærerassistent på 20 år ble drept i angrepet. Begge hadde utenlandsk bakgrunn. 15-åringen var opprinnelig fra Somalia og hadde bodd i Sverige i tre år etter å ha blitt gjenforent med sin mor og søsken.

En 41 år gammel lærer og en elev på 15 år er hardt skadd. For begge betegnes tilstanden som stabil. 15-åringen ble fredag flyttet fra intensivavdelingen til en vanlig avdeling. Han har utenlandsk bakgrunn og kom til Sverige for bare ni måneder siden, ifølge nyhetsbyrået TT.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Læreren er flyttet til Sahlgrenska universitetssykehus i Göteborg for å få avansert spesialistbehandling.

– Heltemodig

Den drepte 20-åringen er blitt utropt som en helt fordi han skal ha forsøkt å beskytte elevene mot angriperen.

– Han sa til gutten at han skulle ta av masken, og da ble han drept. Det var så fælt, sier Bohsra Alhajar (11) til TT.

Gjennom vinduet så hun gjerningsmannen og hørte hvordan han forsøkte å ta seg inn i klasserommet. Før dette hadde en lærer kommet inn og bedt dem låse døren fordi det var en drapsmann på skolen.

– Vi stablet bord som sperret døren. Jeg fikk ikke sove i natt, jeg tenker på alle ekle ting, sier Bohsra.

Låste skoledører

Ved flere skoler i Trollhättan ble dørene låst fredag slik at elevene skulle føle seg tryggere. Men mange foreldre, spesielt de med innvandrerbakgrunn, holdt barna hjemme.

I kjølvannet av angrepet har flere skoler i Sverige mottatt trusler. En del av dem valgte å stenge, mens andre skjerpet vaktholdet. Truslene ble blant annet rettet mot skoler i Örebro, Skellefteå, Gotland og Malmö. Flere av dem ble fremført på sosiale medier.

I Göteborg ble bilder av gjerningsmannen med teksten «Guess what, I'm back» hengt opp på tre skoler, ifølge politiet. Kriminolog Sven Granath er ikke overrasket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Slike oppmerksomhetsøkende trusler er overhodet ikke uventet etter en slik hendelse. Med dagens teknologi er det dessuten veldig lett, men effekten blir veldig ubehagelig, sier han til TT. (©NTB)

Les også
Vil skille kristne og muslimer på asylmottak
Les også
Norske islamister oppsøker asylmottak
Les også
Tre personer såret etter skyting ved universitet i USA
Les også
Politiet bekrefter at skoleangrepet var rasistisk motivertFakta om skoleangrepet i Sverige
Les også
Angriper i Trollhättan hadde nazi-sympatier