Meldingen om brannen i asylmottaket på Tuv i Hemsedal kom natt til onsdag. Foto: Line Sandvik / Hallingdølen / NTB scanpix

Storbrann ved asylmottak i Hemsedal – uviss årsak

162 beboere ble evakuert etter at det brøt ut brann på Hemsedal statlige mottak. Kjøkken- og administrasjonsdelen er helt nedbrent.

Den første meldingen om brannen kom klokka 1.45, etter at en brannalarm var utløst ved asylmottaket.

Da brannvesenet kom til stedet, var kjøkken- og administrasjonsdelen ved mottaket fullstendig overtent. Det ble besluttet å gjøre en kontrollert nedbrenning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Evakuert

– Alle 162 de beboerne ble evakuert. De er plassert på forskjellige adresser i Hemsedal, sier operasjonsleder Jarle Hopperstad i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB. Det er ikke meldt om noen skadde.

Politiet har snakket med flere vitner på stedet, men ber andre som kan ha sett noe, om å ta kontakt.

– Så langt vet vi ingenting om hva som er årsaken til brannen, sier Hopperstad.

Mellom 25 og 30 brannfolk deltok i slokkingen, forteller vaktleder Glenn Espen Kustner ved Vestviken 110-sentral til NTB.

– De har klart å redde hoveddelen, opplyser vaktlederen.

Etterslokking

Onsdag morgen hadde brannvesenet fortsatt mannskaper på stedet for å drive med etterslokking.

Delen av bygningen der det brant, er atskilt fra beboerdelen på mottaket med en brannskillevegg, og brannvesenet satte inn store ressurser for å hindre at brannen skulle spre seg.

En av beboerne, Ibrahim Alkhatib, forteller til avisaHallingdølen at han var blant flere som satt og drakk te da brannalarmen gikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er ikke så uvanlig, men da oppdaget vi at det kom røyklukt fra den gamle delen av bygningen, i biljardrommet. Da vi sjekket, var det full brann der, sier Alkhatib.

Vekter Ove Carlsson i O & T Vakttjenester var den første som kom til stedet. Han forteller om kaotiske tilstander.

– Litt av problemet var at mange ville inn igjen i bygningen fordi de var redde for å miste ID-papirer og personlige eiendeler, sier han til Hallingdølen.

Flere branner i Sverige

De siste ukene har det vært 26 branner på asylmottak og planlagte asylmottak i Sverige, og flere av disse har vært påtent. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har sagt at de frykter at det samme kan skje i Norge.

– I andre europeiske land har det videre vært flere hendelser rettet mot asylsøkere og innvandrere som kan knyttes til høyreekstremt tankegods. Det er mulig vi vil se lignende hendelser i Norge fra enkeltpersoner eller grupperinger, heter det i den siste trusselvurderingen fra PST.

Senest mandag brant et lagerlokale i Värmland i Sverige som var under vurdering til å bygges om til asylmottak, ned til grunnen. (©NTB)