Lederne for de fire organisasjonene i Kvartetten for nasjonal dialog fotografert idet de holdt en samlet pressekonferanse i september 2013. F.v.: Leder for Tunisias hovedorganisasjon Wided Bouchamaoui, generalsekretær i Tunisias landsorganisasjon Houcine Abassi, president i Tunisias menneskerettighetsliga Abdessattar bein Moussa og president i landets advokatforening, Mohamed Fadhel Mahmoud. Foto: Anis Mili / Reuters / NTB scanpix

Stor glede hos Tunisias fredskvartett

I Tunisia var gleden stor da det ble kjent at årets fredspris går til kvartetten som meglet fram en politisk avtale mellom landets sekulære og islamistiske partier.

Les flere saker og reaksjoner på fredsprisen 2015

– Fredsprisen er et budskap til regionen om hvilken makt det ligger i forhandlinger og dialog, sier lederen av Tunisias fagorganisasjon UGTT, Houcine Abassi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener også at prisen er en hyllest til ungdommer som har mistet livet mens de har kjempet for et demokratisk Tunisia.

Abassi leder LOs søsterorganisasjon i Tunisia, en av fire medlemsorganisasjoner i Kvartetten for nasjonal dialog.

– Dette er en pris som kroner mer enn to års innsats, som kvartetten gjorde da landet befant seg i fare på alle fronter. Jeg er glad, sier han til nyhetsbyrået AP.

Kvartetten består også menneskerettsligaen LTDH, arbeidsgiverorganisasjonen UTICA og advokatforeningen ONAT.

I begrunnelsen for årets fredspris heter det at prisen ikke går til noen av organisasjonene alene, men til de fire samlet.

– Overraskelse

– Vi har mottatt internasjonale priser, men vi hadde aldri drømt om Nobels fredspris. Det er virkelig en stor overraskelse, sier Chokri Dhouibi i LTDHs ledergruppe til NTB.

– Prisen er en inspirasjon til å jobbe videre for menneskerettigheter og demokrati. Vi håper at ideene som driver vår organisasjon kan bidra til å utvikle vårt demokrati videre, sier han.

– Prisen er en oppfordring til våre organisasjoner om å gjøre det meste ut av vår rolle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Latter og glede

Hos arbeidsgiverorganisasjonen UTICA brøt det ut latter og gledesrop da det svenske nyhetsbyrået TT ringte for en kommentar, og organisasjonen ble klar over tildelingen noen minutter etter klokka 11.

Den tunisiske advokaten Brahim Latrech sier til TT at kvartetten har vært helt avgjørende for den fredelige utviklingen i Tunisia.

– Vi hadde aldri ventet oss en fredspris til Tunisia, sier Latrech, som har vært kvartettens juridiske rådgiver.

– Kvartetten var der og roet ned stemningen, den greide å lede Tunisia inn på en fredelig og framgangsrik vei. I dag har vi det ikke som i Syria, Egypt og Irak, vi har et fungerende samfunn, fastslår han. (©NTB)

Les også
Egeland: – Et eksempel til etterfølgelse
Les også
Tunisisk demokratisk dialog hedres med fredspris
Les også
Solberg: – I Tunisia lever håpet fra den arabiske våren
Les også
Bondevik: – En pris for dialog og demokrati
Les også
Thommessen: – Fredsprisen viser andre at det nytter