Statsminister Erna Solberg (H) møtte sammen med flere regjeringsmedlemmer KS-leder Gunn Margit Helgesen og ordførere fra flere store kommuner for å diskutere flyktningkrisen onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Solberg: – Det norske mottakssystemet er i krise

Statsminister Erna Solberg (H) sier det norske mottakssystemet er i krise.

– Det norske mottakssystemet er i krise. Hver dag kommer det 350 personer som skal bosettes. Det er et behov for å gjøre ting i et helt annet tempo enn vi er vant til, sier Solberg.

Hun sier sannheten er at vi ikke kan fortsette på samme måte framover.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi må mobilisere enda flere ressurser og tenke nytt omkring kommunene for å få høyere trykk og høyere tempo. Vi må også prøve ut mange nye modeller, sier statsministeren.

Onsdag møtte Solberg og representanter fra regjeringen ordførere fra landets største byer for å diskutere utfordringer knyttet til flyktningsituasjonen.

Frivillige helsearbeidere

Solberg opplyste videre at 550 personer har meldt seg og ønsker å bidra i håndteringen av helseutfordringer i kommunene knyttet til flyktningsituasjonen. Det er et initiativ fra Helsedirektoratet som ble kjent forrige uke. Det er særlig ved små kommuner med liten kapasitet i helsetjenesten og store akuttmottak med egne helsetjenester at det blir behov for ekstra bistand.

Ordførere fra landets største byer, blant annet Oslo, Trondheim og Stavanger deltok på møtet. Også Sør-Varanger kommune var kalt inn til møtet på grunn av den ekstraordinære situasjonen i Finnmark.

– Vi blir testet

Personer som søker beskyttelse skal få tak over hodet og rimelige livsvilkår, og de som får opphold, skal bli en del av samfunnet, understreket Gunn Marit Helgesen, leder i kommunenes interesseorganisasjon KS.

– Nå testes vi på om vi virkelig mener dette, sa hun i sitt innlegg.

Helgesen pekte på at det nå er et akutt behov for langt flere mottaksplasser og at det er nødvendig med en kraftig økning i bosettingsvedtak i kommunene. Men den lokale innsatsen må følges opp av tilstrekkelige statlige rammevilkår, krevde hun.

KS-lederen uttrykte også forståelse for at normal saksgang for etablering av mottak i dagens situasjon ikke kan følges, fordi landet står oppe i en akutt situasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) deltok også i møtet.