Solberg: – Joshua er i Norge

«Først og fremst ønsker vi å takke Vår Herre som lar oss oppleve Joshuas hjemkomst på selveste frihetsdagen vår», skriver Kari Hilde French etter sønnens løslatelse.

– Joshua French har i åtte år sonet under svært vanskelige forhold i Kongo, sier statsminister Erna Solberg på pressekonferansen på statsministerens kontor.

– I dag er dagen hvor løsningen har kommet klar, og vi ser frem til et nytt kapittel, sier Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kongolesiske myndigheter har hatt sterk medfølelse med en mor som har slåss for sin sønn, sa hun til NRK etter pressekonferansen.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

– Ingen soningsoverføring

Utenriksminister Børge Brende (H) sier at Joshua French kom til Norge av «helsemessige årsaker» og ikke vil sone videre her.

Brende presiserer at det «ikke har blitt betalt penger» for å få overleveringsavtalen på plass.

– Lang tilstedeværelse av Kari Hilde French har vært viktig i denne saken, sier Brende.

– Det kongolesiske kirkenettverket har engasjert seg for å finne en løsning som alle parter kan akseptere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I februar

VG skrev i februar om hvordan norske og kongolesiske myndigheter har i stillhet forhandlet fram en avtale som innebærer at dødsdømte Joshua French overføres til Norge. Nå skriver VG at French er løslatt, etter hva de erfarer.

– Vi avventer pressekonferansen, jeg kommer til å være der jeg også, vi tar alle spørsmål da, sier French' advokat, Hans Marius Graasvold til NTB.

– Ingen kommentar

Moren til Joshua French, Kari Hilde French, har ingen kommentar til saken.

– Du må henvende deg til UD, sier hun til NTB.

I februar sa Kongos justisminister Alexis Thambwe Mwamba i et intervju med NRK at French vil bli benådet i løpet av 2017. Sjefen for Kongos militære justisvesen anbefalte i et brev i april at dødsdømte Joshua French soningsoverførers til Norge, ifølge Dagbladet.

Årets mor

Det er åtte år siden French ble arrestert i Kongo, anklaget for drap og spionasje. Kort tid etter ble hans reisefølge Tjostolv Moland også arrestert. I September 2009 ble begge dømt til døden av kongolesiske myndigheter. Nordmennene anket, men etter en ny rettssak i 2010 ble dødsdommen stående, og siden har norske myndigheter forsøkt å få dem hjem til Norge.

Støttespiller

Moren til Joshua French, Kari Hilde Hodne French, har vært en støttespiller for sønnen under hele fengselsoppholdet.

I TV dokumentarenMama French tok pastor Egil Svartdahl til orde for å gi French tittelen «årets mor».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg lar meg berøre over hvor langt en mors kjærlighet strekker seg. Jeg har sett det før, og jeg ser det veldig tydelig hos henne. Hun går lengre enn langt, sa Svartdahl til Dagen den gangen.

 

Dagen kommer tilbake med mer informasjon og reaksjoner.