Snart er det kreft som tar flest liv

Ferske tall fra Dødsårsaksregisteret viser at kreft er i ferd med å gå forbi hjerte- og karsykdom som den hyppigste dødsårsaken i Norge.

På landsbasis var de hyppigste dødsårsakene i 2015 fortsatt hjerte- og karsykdommer, men kreft er i ferd med å innta topplasseringen. I fjor var det rundt 11.600 dødsfall (28,5 prosent) som følge av hjerte- og karsykdommer, mens rundt 11.000 (27,2 prosent) dødsfall skyldtes kreft.

– Dette skyldes blant annet først og fremst at færre dør av hjerte- og karsykdommer, mens antallet dødsfall som følge av kreft holder seg nokså stabilt, sier overlege Christian Lycke Ellingsen i Dødsårsaksregisteret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I fylkene Akershus, Buskerud, Vest-Fold, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland og Nordland tar kreft flest liv. Ved sykehjem og andre pleie- og omsorgsinstitusjoner dør nå 27,6 prosent av kreft, mens 26,6 prosent dør av hjerte- og karsykdommer.

– Blant de største gruppene av kreftsykdommer har det vært en liten nedgang i dødeligheten som følge av brystkreft og prostatakreft, men ellers har det vært små endringer. Mens vi har sett en nedgang i dødeligheten av hjerte- og karsykdommer siden første del av 1970-tallet, påpeker Lycke Ellingsen.

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.