SAS-flygerne gikk torsdag morgen ut i konflikt i protest mot selskapets forslag til ny tariffavtale. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

SAS-flygere streiker i Norge, enighet i Sverige

De norske flygerne beskylder SAS for å diktere innholdet i tariffavtalen og brøt derfor meklingen torsdag morgen. Men i Sverige ble streiken avverget, ni timer på overtid.

– Vi kan ikke akseptere å bli diktert en tariffavtale av SAS som betyr ytterligere forringelse av våre betingelser, og som vi mener går på bekostning av flysikkerheten og våre medlemmers helse, sier fungerende leder Rune Sundland i Norsk Cockpitforbund.

I første omgang tas seks flygere på SAS sitt langrutenett ut i streik fra og med 21. mai, med gradvis opptrapping gjennom pinsehelgen. Ytterligere uttak av samtlige 312 flygere vurderes fortløpende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De norske streikende framstår imidlertid som sterkt isolert, etter at deres svenske kollegaer ble enige med konsernledelsen om ny tariffavtale ni timer på overtid torsdag morgen. Dermed har selskapet avtaler med flygerne i Sverige, Danmark og med rundt 240 norske flygere som ikke er organisert i Cockpitforbundet.

Brøt fem timer på overtid

Meklingen mellom NHO Luftfart og Norsk Cockpitforbund har pågått siden mandag i et forsøk på å etablere en helt ny tariffavtale for Cockpitforbundets medlemmer. Klokken 5.20 torsdag ble meklingen avsluttet uten resultat, og konflikten er dermed et faktum, melder forbundet.

Etter det NTB forstår har forhandlingene her i stor grad handlet om det samme som det er blitt enighet om i Sverige: En betydelig reforhandling, eller forenkling som selskapet kaller det, av flygernes 238 sider lange tariffavtale. Det er avgjørende for at SAS skal kunne konkurrere i et stadig tøffere marked også i framtiden, ifølge pressetalsmann Knut Morten Johansen.

Selskapet mener dessuten den tidligere avtalen hindret ledelsen i å sette inn de store ressursene i perioder da behovene er størst, som for eksempel om sommeren.

Norge: Noen få berørt

I første omgang får streiken bare mindre konsekvenser for SAS' flyginger fra Norge, fordi streikeuttaket er relativt beskjedent. De seks flygerne som først tas ut i streik, flyr alle på transatlantiske ruter.

– I praksis vil ikke den innledende fasen av streiken få noen betydning for våre passasjerer eller påvirke trafikkbildet noe særlig, sier Johansen til NTB.

SAS ber passasjerer uansett sjekke om deres flyginger går som oppsatt.

«Hvis din flyging er kansellert, vennligst ikke dra til flyplassen, men kontakt ditt reisebyrå eller SAS», heter det i meldingen. Selskapet tilbyr nye flybilletter enten ved første anledning, ved en senere dato avhengig av tilgjengelighet eller pengene tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Unngikk streik i Sverige

En streik i Sverige kunne ha omfattet 430 svenske flygere hvis det ikke ble enighet i meklingen. Selskapet skriver i en børsmelding at SAS' planer for framtiden gjorde det påkrevet å tilpasse tariffavtalen til dagens konkurransesituasjonen.

– Vi gjør nå alt vi kan for at våre kunder skal komme seg av gårde som planlagt og få den service de forventer, sier konsernsjef Rickard Gustafson, som understreker at flygerne fortsatt skal ha «tariffavtaler i samsvar med den skandinaviske modellen».

Rundt 110 flyginger var kansellert torsdag morgen. Det ble derfor jobbet på spreng for å få normalisert trafikksituasjonen. Konsernet melder torsdag formiddag at trafikken skal være i normalt gjenge igjen klokka 14.00. (©NTB)