Dagrapporter fra psykososiale kriseteam ved Politiets utlendingsenhet (PU) i Råde i Østfold forteller om mennesker i dyp krise som ikke får den hjelpen de har behov for, melder Aftenposten. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Røde Kors bekymret for unge asylsøkere

Røde Kors slår alarm om situasjonen for enslige, mindreårige asylsøkere i Norge. Det er mangel på mat, vann, mulighet for søvn og omsorg, sier kommunikasjonsdirektør.

Dagrapporter fra psykososiale kriseteam ved Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen i Oslo og Råde i Østfold forteller om mennesker i dyp krise som ikke får den hjelpen de har behov for, melder Aftenposten.

Blant annet ble flere personer, blant dem mindreårige, atskilt fra resten av familien i september.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Hareide er klar for å stramme inn asylpolitikk

I oktober måtte sju enslige mindreårige overnatte på venterommet til PU, der det verken var senger eller voksne omsorgspersoner til stede, etter det Røde Kors kjenner til.

– Vi ser en systemkollaps, der myndighetene ikke evner å ta ansvar. Det er mangel på grunnleggende ting som mat, vann, mulighet for søvn og omsorg. Dette skjer fordi ansvaret er pulverisert og ingen tar ledelse, sier kommunikasjonsdirektør Øistein Mjærum i Røde Kors til avisen.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) er ikke enig i at Justisdepartementet ikke tar lederskap og peker på en ekstraordinær situasjon.

– Jeg mener alle bør ha forståelse for at i en situasjon der vi hver dag får om lag ti ganger så mange asylsøkere som vi fikk på samme tid de siste årene, vil vi måtte leve med at vi på noen områder ikke fullt ut kan videreføre de samme løsninger og standarder som tidligere, sier Anundsen.

Les også
Vil gjøre Stavanger til beste flyktning-by
Les også
Marita Moltu (KrF) blir ikke ordfører i Bergen
Les også
KrF krever mer penger mot moderne slaveri
Les også
Tilstanden kritisk for ebolasmittet britisk sykepleier
Les også
Mangel på tolker gir lengre ventetid for asylsøkere