Paven er framme i Sverige

Pave Frans har ankommet Sverige, hvor han skal markere at det er gått 500 år siden reformasjonen.

Flyet med paven landet i Malmö mandag formiddag. Frammøtte katolikker ropte halleluja da flyet var vel framme, ifølge avisaAftonbladet.

På flyplassen ble han tatt imot av statsminister Stefan Löfven. I løpet av dagen skal paven møte den svenske kongefamilien og delta i en økumenisk gudstjeneste hvor både katolikker og protestanter er til stede.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vil legge konflikter bak seg

Besøket markerer at det snart er gått 500 år siden starten på reformasjonen, som førte til at en stor del av befolkningen i Europa forlot den katolske kirken. I protestantiske Sverige ønsker paven å fremme et budskap om samarbeid mellom ulike grupper av kristne.

– Man ønsker å legge de gamle konfliktene bak seg og gå videre med forståelse og dialog, sier den svenske katolske biskopen Anders Arborelius til nyhetsbyrået TT.

I Europa var de første århundrene etter reformasjonen preget av religiøs strid, forfølgelse og krig mellom katolikker og protestanter. Arborelius sier det ble innført dødsstraff for katolikker i Sverige i 1617.

– Så det er en 400-årsmarkering som henger der i bakgrunnen, påpeker han.

Dialog

Forholdet mellom de to kristne retningene er blitt atskillig bedre i nyere tid. Pavens besøk i Sverige regnes også som en markering av at forsoningsdialog mellom katolikker og protestanter har pågått i 50 år.

Startskuddet for reformasjonen gikk da munken Martin Luther spikret opp 95 teser med kritikk av katolisismen på en kirkedør i Tyskland i 1517. Bare et par tiår senere var Luthers nye tolkning av kristendommen innført både i Sverige og Danmark – som den gang i praksis også omfattet Norge.

I løpet av sin tid som pave har Frans vært opptatt av å bedre forholdet til andre kristne retninger. Tidligere i år ble han den første katolske pave på nesten tusen år som møtte en ortodoks patriark.