En død feriegjest er dekket til etter å ha blitt skutt like ved et strandhotell i Sousse i Tunisia. Gjerningsmannen skal ha skjult skytevåpenet i en solparasoll. Foto: Amine Ben Aziza / Reuters / NTB scanpix

Panikk da terroren rammet stappfull strand i Tunisia

Tunisia ble igjen rammet av et blodig terrorangrep da en mann forkledd som turist, åpnet ild på stranden. Minst 37 er drept, de fleste utenlandske turister.

Reaksjonene er sterke etter at en ung mann med maskingevær åpnet ild mot turister som lå og solte seg på stranden ved det femstjerners hotellet Imperial Marhaba i Sousse i Tunisia.

USA: To av ofrene for kirkemassakren begravet

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Angrepet skjedde samme dag som en mann ble halshogd på en fabrikk i Frankrike og 25 personer ble drept og over 200 såret i et selvmordsangrep i en sjiamuslimsk moské i Kuwait.

– Våre tanker og bønner er hos ofrene for disse fryktelige angrepene, deres kjære og befolkningen i alle de tre landene, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus fredag kveld. USA har også lovet å bistå de tre landene etter angrepene.

Også utenriksminister Børge Brende (H) fordømmer angrepene på det sterkeste.

Mange nordmenn

Over 100 nordmenn befinner seg i Sousse, men ifølge UD er det ikke noe som tyder på at noen av dem er drept eller såret.

Angrepet i Sousse skjedde ved 13.30-tiden fredag. Hundrevis av skrekkslagne turister løp for livet da en mann begynte å skyte mot badegjestene. Blant de 37 drepte er det belgiske, britiske og tyske turister. Også en irsk kvinne ble drept, bekrefter det irske utenriksdepartementet.

Helsedepartementet i Tunisia opplyser at ytterligere 36 personer ble såret,

Drepte angriper

Det ble først meldt om to gjerningsmenn, mens Tunisias sikkerhetssjef sier at det kan dreie seg om kun én gjerningsmann. Ifølge tunisiske medier dreier det seg om en 23 år gammel student fra Tunisia, som ikke er kjent av politiet fra tidligere.

Gjerningsmannen var utstyrt med en kalasjnikov og ble senere drept i en skuddveksling med politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Han kom via stranden, kledd som en som skulle bade, og han hadde en strandparasoll med et skytevåpen inni. Idet han kom til stranden, brukte han våpenet, sier sikkerhetsminister Rafik Chelly til radiostasjonen Mosaique FM, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Min sønn var i sjøen, og kona mi og jeg ropte selvfølgelig at han måtte komme seg opp så fort som mulig, og da vi løp oppover stranden, sa han at han akkurat hadde sett noen bli skutt, sier Gary Pine fra Bristol i England til Sky News.

Han forteller også at hotellansatte først ba gjestene om å gjemme seg i rommene sine, deretter fikk de beskjed om å samle seg i resepsjonen.

Ifølge hotellet var de fleste gjestene fra Storbritannia og land i Sentral-Europa. Men nasjonaliteten til alle ofrene var ennå ikke kjent fredag kveld.

Hotell sperret av

Minst 114 norske turister oppholder seg i Sousse, ifølge turoperatøren Detur.

Blant dem er Kim Hogndal. Han sier at hotellet deres er sperret av etter terrorangrepet, slik at ingen kommer inn eller ut.

– Det fløy nettopp et helikopter over her. Vi hører det uler og er mye støy. Jeg tror de fleste har valgt å gå på rommene sine. Hotellet er stengt av. Ingen kommer inn eller ut, forteller han til TV 2.

Selskapet Detur opplyser til NTB at det nå avlyser alle reiser til Tunisia på grunn av angrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Museumsangrep

Tunisia har vært i høy beredskap siden mars, da væpnede islamister angrep Bardo-museet i hovedstaden Tunis. I det angrepet ble 22 personer drept, de fleste av dem turister.

Turisme er en viktig inntektskilde i Tunisia, og fredagens angrep kan få store konsekvenser for landets turistnæring. Etter angrepet på Bardo-museet i mars har det vært en kampanje på sosiale medier for å få folk til å trosse terrortrusselen og legge ferien til Tunisia uansett. (©NTB)

Les også
Halshugget i Allahs navn
Les også
Islamistangrep på fabrikk i FrankrikeFabrikkanlegget del av amerikansk konsern
Les også
Minst 27 drept i angrep på to turisthoteller i Tunisia
Les også
IS solgte 42 yazidi-kvinner til krigere i Syria
Les også
Ekstremister i Bergen får egen mentor