Overfallene i Köln koster politisjef jobben

Politisjefen Köln må gå etter overfallene i den vesttyske byen på nyttårsaften. Slovakia vil ha et ekstraordinært EU-toppmøte om hendelsen.

Politisjef Wolfgang Albers (60) er innvilget «midlertidig pensjonering», meldte tyske medier fredag.

LES:18 asylsøkere involvert i vold i Köln

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Over 120 anmeldelser er levert til politiet etter masseovergrepet i Köln. Angrepene skjedde selv om politiet var massivt til stede på jernbanestasjonen og ved den kjente Kölnerdomen i sentrum av byen. Flere tjenestemenn har innrømmet at de ikke skjønte hva som foregikk.

Albers avviste først krav om at han måtte trekke seg, men har kommet under stadig sterkere kritikk. Innenriksminister Thomas de Maizière har sagt at «politiet ikke kan arbeide på denne måten».

Slovakias statsminister Robert Fico ber om et ekstraordinært EU-toppmøte om overfallene i den tyske storbyen.

Fant lapper

Hendelsene har utløst en heftig debatt om statsministerAngela Merkels asyl- og innvandringspolitikk etter at politiet slo fast at mange av angriperne hadde bakgrunn fra Algerie, Marokko, Iran og Syria.

Torsdag ba Merkel om en grunnleggende debatt om hvordan flyktninger skal integreres. Angrepene har vist at det i enkelte miljøer er «forakt for kvinner», mener hun.

– Vi må møte dette med den største besluttsomhet, fastslår regjeringssjefen.

Diskusjonen vil neppe bli mindre intens av opplysningene avisenBild brakte fredag om at politiet har funnet lapper med trusler og seksuelt ladde utsagn på tysk og arabisk på to av de siktede.

18 asylsøkere

Rundt tre firedeler av anmeldelsene dreier seg om seksuelle overgrep, blant dem to voldtekter, mens andre omhandler tyveri eller kroppsskade.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fredag ble det klart at føderalt politi har identifisert 31 personer som hadde en rolle i volden, hvorav 18 av dem var i en prosess med å søke asyl.

Flesteparten av de 32 kriminelle handlingene som er dokumentert av føderalt politi, er knyttet til tyverier og kroppsskade.

Tre handlinger dreier seg om seksuelle overgrep, men politiet har ingen navn knyttet til disse handlingene, ifølge innenriksdepartementets talsmann Tobias Plate.

Etterforsker i Norden

Også i nordiske land etterforsker nå politiet anmeldelser fra kvinner som hevder de ble utsatt for seksuelle overgrep på nyttårsaften. Sakene har likhetstrekk med overgrepsanklagene i Köln.

I den finske hovedstaden Helsingfors opplyser politiet at de har mottatt tre anmeldelser om seksuell trakassering. Etterforskningen er konsentrert rundt hendelser som fant sted nær togstasjonen, hvor rundt 1.000 asylsøkere var til stede sammen med andre feststemte.

I byen Kalmar sørøst i Sverige opplyser politiet at de etterforsker minst åtte anmeldelser om seksuell trakassering av 15 unge kvinner mellom 16 og 20 år. To asylsøkere etterforskes for seksuell trakassering. De benekter anklagene, opplyser talsmann for politiet, Johan Bruun.