Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) etterlyste i januar glemte helter fra andre verdenskrig. Nå er det kommet inn over 400 forslag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Over 400 forslag til glemte krigshelter

Forsvarsdepartementet har fått inn over 400 navn etter at statsråd Ine Eriksen Søreide (H) ba om å hjelp til å finne norske helter fra andre verdenskrig.

Alle som er blitt meldt inn, skal ha ytret ulike former for sivil eller militær motstand, opplyser Kjell E. Henriksen til Aftenposten. Han leder prosjektet i Forsvarsdepartementet med å finne fram til glemte helter.

– Hovedsakelig er det barn og barnebarn som har henvendt seg, og som mener at deres foreldre og besteforeldre fortjener en anerkjennelse de ikke har fått fram til i dag, sier Henriksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Henvendelsene har kommet etter at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i januar gjennom avisen gikk ut og etterlyste glemte helter fra andre verdenskrig.

De siste tre årene har personer på vegne av regjeringen lett etter hittil ukjente norske helter fra den siste verdenskrigen, men regjeringen og heltejegerne konstaterte at oppgaven var uoverkommelig uten hjelp fra det norske folk.

Personene som vurderes som kvalifisert, vil få tildelt de høythengende militære utmerkelsene som Krigskorset med sverd, St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen. Fristen for å søke går ut 1. juni.

Les også
Får medalje for heltemot på frigjøringsdagenFakta om frigjøringen av Norge i 1945
Les også
Siste farvel med fange 79231Samuel Leon Steinmann
Les også
Tidsvitnenes røster har stilnet
Les også
70 år siden jubeldagen i 1945