Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Oslos ordfører ber kirken beholde 22. juli-hjertet

Oslo-ordfører Fabian Stang kaller det uklokt av Kirkelig fellesråd å fjerne 22. juli-hjertet som ble satt opp utenfor Oslo domkirke etter terrorangrepene.

Hovedstaden i fare for å miste sitt eneste 22. juli-minnesmerke, skriver Dagbladet. Kunstner Espen Hilde har fått brev om at hjertet, som står i Domkirkeparken, må fjernes innen 1. september. Parken skal rustes opp, og hjertet med teksten « ... og størst av alt er kjærligheten» må bort.

Lederen i Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, Lisbeth Kristine Røyseland, sier hun synes det er «leit og veldig rart» hvis minnesmerket blir fjernet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

AUF-leder Mani Hussaini håper hjertet eventuelt kan settes opp et annet sted, så folk fortsatt kan tenne lys og legge ned blomster ved skulpturen.

Robert Wright i Kirkelig fellesråd sier tidsfristen ikke er absolutt, og rådet vil ikke selv fjerne hjertet.

– Men det skal ikke stå der til evig tid. Det er vi veldig klare på.

– Viktig sted

Nå ber Fabian Stang Kirkelig fellesråd om å snu i saken.

– Domkirken og området rundt ble et svært viktig sted for både troende og ikke-troende etter 22. juli. Vi som kjente på sorgen og fikk lov til å være sammen om å legge ned blomster og holde rundt hverandre, har et veldig sterkt forhold til stedet. Jeg tror derfor det vil være klokt av kirken om de spør folk som var der i de vonde dagene, hva de mener, før man tar en beslutning om hjertet skal fjernes eller ikke. Hjertet betyr så mye for så mange at det kan være uklokt å ta det bort, sier han til Vårt Land.

Robert Wright sier til P4 at Kirkelig fellesråd bare etterkommer kommunens ønsker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rådet ønsker i stedet at etterlatte kan bruke et lite landskapsrom i den nye parken. Rommet får navnet «Blomster og lystenningsstedet».

Ukjent

Den situasjonsbeskrivelsen går ikke byråd for kultur og næring i Oslo, Hallstein Bjercke (V), god for.

– Dette er noe vi må sørge for å rette opp i, og det kan bli aktuelt å invitere kirken til dialog, sier han til radiokanalen.

– Det er Kirkelig fellesrådet som må håndtere kommunenes vedtak, siden vi forvalter domkirkeparken. Men Oslo kommune kom med en klar uttalelse om at de ikke ønsket å ha et minnemonument i Oslo. Hvis kommunen nå ser annerledes på saken, skal vi ta konsekvensene av det, sier Robert Wright til Vårt Land.

«Litt rart»

Kirkelig fellesråd mener uansett at monumentet ikke kan stå til evig tid:

– Det er ikke et problem for oss at dette står et år til, til femårsmarkeringen for 22. juli. Men vi får også reaksjoner fra dem som synes dette hjertet er litt «rart». Så hvis man skal ha dette som et formelt minnested, er forholdene ugreie. Hvis dette skal være et monument kreves det en annen regulering, sier Wright til Vårt Land.

– Men det er jo litt av problemet: Er dette et monument, eller hva er det for noe? spør han.

Les også
22. juli-ekstremismen
Les også
Vil fjerne 22. juli-hjerte fra Oslo domkirke
Les også
22. juli og Guds domfellelser
Les også
Kvarme: – 22. juli er dagen vi ikke glemmer