USAs president Barack Obama sier Israel har rett til å bekymre seg for Iran, men lover at dersom noen prøver å ødelegge for Israel, så vil USA stille opp. Foto: Reuters / NTB scanpix

Obama: – Jeg svikter i jobben om Israel svekkes

President Barack Obama forsikrer israelerne om at USA står last og brast med sin allierte, tross striden om atomavtalen med Iran.

Obama sier i et intervju medThe New York Times at han forstår atIsrael er bekymret for fiendene i Iran,

– Jeg vil anse det som en grunnleggende fallitt for mitt presidentskap dersom Israel skulle bli mer sårbar på min vakt eller som følge av jobben jeg har gjort, sierObama.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig forsvarer presidentenrammeavtalen somUSA og fem andre stormakter signerte medIran sist uke.

– Jeg ønsker å si til det israelske folk at det ikke finnes noen oppskrift, ingen mulighet som er mer effektiv for å forhindre at Iran får atomvåpen enn det diplomatiske initiativet som vi har lagt fram, sier Obama.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har gang på gang fordømt både forhandlingene og nå avtalen mellom stormaktene og Iran. Det er ingen hemmelighet at forholdet mellom Obama og Netanyahu ikke er særlig godt, men Obama forsikrer at USAs forsvar av Israel er urokkelig.

– Hvem vet? Iran kan forandre seg. Hvis ikke, så består vår avskrekkelsesevne og vår militære overlegenhet, påpeker presidenten i intervjuet.