Ny underklasse uroer kronprinsparet

De kommer fra Europas fattige hjørner, på jakt etter et levebrød. Men i Norge risikerer de å bli grovt utnyttet. Det gjør inntrykk på kronprinsparet.

– Dette er en stor utfordring. Det vi ser, er at når Europa er i endring, så ser vi det også i Oslo by, sier kronprinsesse Mette-Marit.

Etter eget ønske besøkte kronprinsparet mandag Kirkens Bymisjon og prosjektet ByFrokost. Her får fattige og utsatte en tallerken varm suppe og muligheten til å vaske klær og få noen timers hvile. De kongelige stilte selv opp bak disken og trakterte suppeøsene og snakket med flere av kafégjestene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den siste tiden har Bymisjonen erfart at stadig flere migranter fra en rekke europeiske land kommer til Norge i håp om jobb og noe å leve av. Men mange mislykkes eller blir utnyttet, viser rapporten «Utsatte migranter og prekære arbeids- og levekår i Oslo». Slik øker framveksten av en ny underklasse, et såkalt prekariat, i Norge.

– Det er en helt ny gruppe som nå trenger hjelp. Mange europeere kommer hit på jakt etter jobb. Når de ikke finner det, havner de i veldig vanskelig situasjon. Det gjør sterkt inntrykk å møte mange av disse skjebnene, sier kronprins Haakon.