Kaoset i Irak vil fortsette og lite tyder på at IS vil bli slått tilbake med det første, tror en norsk toppdiplomat i regionen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Norsk toppdiplomat tegner svart bilde av Irak

Kaoset i Irak vil trolig fortsette i uoverskuelig fremtid, naboland fisker i rørt vann og IS vil neppe bli slått tilbake med det første, mener en norsk toppdiplomat i regionen.

I et notat som er unntatt offentlighet, tar en av Norges fremste diplomater i regionen et oppgjør både med irakiske myndigheter og Tyrkias og Irans rolle i konflikten.

Tyrkia driver et farlig spill for tiden og har betydelige ambisjoner i Irak, både økonomisk og politisk, konstateres det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fisker i rørt vann

Iran anklages for å fiske i rørt vann i Irak og har ifølge de norske diplomatene utvilsomme ambisjoner i nabolandet.

Notatet etterlater heller ingen tvil om hvem som i realiteten kontrollerer de irakiske sjiamilitsgruppene som har ledet an i krigen mot opprørerne i Islamsk stat (IS). De styres i stor grad fra Iran, slås det fast.

Utradert grense

Lite tyder på at IS vil bli slått tilbake med det første i Irak, til tross for de USA-ledede bombetoktene og militærinstruktører fra Norge og andre land, konstateres det videre.

Det er nok risikabelt å tro at Mosul eller andre viktige steder skal bli lette å ta tilbake, heter det.

Grensen mellom Irak og Syria er i praksis nærmest utradert og blir neppe gjenopprettet, spås det videre.

Kaoset vil fortsette

Den norske toppdiplomaten tror verken USA eller andre vil engasjere seg ytterligere militært i det de omtaler som det irakiske kaoset.

Saudi-Arabia sitter på gjerdet og venter og det samme gjelder de øvrige golfstatene. Kaoset vil trolig fortsette i uoverskuelig fremtid, lyder konklusjonen.

Notatet advarer mot økende splittelse mellom Iraks sjia- og sunnimuslimer. Fjorårets valg av statsminister Haider al-Abadi har endret lite i så måte, konstateres det videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Svært lite har skjedd av positiv utvikling det siste året, mener den norske toppdiplomaten, som tegner et helsvart bilde av menneskerettssituasjonen, blant annet for kvinner.

Etnisk rensing

Kurdiske myndigheter i Nord-Irak, der norske militærinstruktører nå er på plass, får også sitt pass påskrevet.

Notatet viser til rapporter fra Human Rights Watch og FN, som anklager de kurdiske Peshmerga-styrkene for potensielle brudd på humanitærretten og mulig etnisk rensing i områder de kontrollerer.

Les også
– Lidelse og misjon hører sammenMisjon og trosfrihet
Les også
23-åring innrømmer å ha vært IS-kriger
Les også
– Norsk bidrag styrker kampen mot IS
Les også
IS sprengte oldtidstempel i Palmyra
Les også
USA øker antall droner for angrep og overvåking