Bildet viser et IS-flagg.

Norsk statsborger tatt til fange av IS i Syria

En norsk statsborger er kidnappet og holdes fanget i Syria, bekrefter statsminister Erna Solberg. Regjeringen ble varslet om bortføringen allerede i slutten av januar.

Erna Solberg sa på en pressekonferanse onsdag kveld at Norge ikke vil betale løsepenger.

– Det er et prinsipp vi ikke kan fravike, sier hun og legger til at utbetaling av løsepenger vil øke risikoen for at andre norske borgere blir kidnappet. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er en alvorlig og komplisert sak. Målet for vår innsats er å få vår statsborger trygt hjem til Norge, sier statsministeren onsdag kveld.

Statsministeren holdt pressekonferanse i kveld:

 

Krisestab

I krisestaben som har jobbet med saken har både politiet og Forsvaret deltatt.

Løsepenger

Nyhetsbyrået AP melder onsdag kveld at opprørsgruppa IS hevder å ha tatt til fange en nordmann sammen med en kinesisk borger. Det står ikke når eller hvor de to ble tatt til fange.

IS skal kreve løsepenger for de to fangene. Opprørsgruppen skal også ha publisert bilder av de to ikledd gule fangeklær i sin nettavis Dabiq onsdag, hvor de skriver at de to er «til salgs».

Ifølge mannens egne opplysninger i sosiale medier kom han i januar til den Syriske byen Idlib og skulle reise videre til Hama.

– Til den det måtte gjelde

Ifølge Dagbladet skriver IS følgende beskjed sammen med bildene som er publisert: «Til den det måtte gjelde av korsfarere, hedninger og deres allierte, også de som er omtalt som menneskerettsorganisasjoner. Denne norske fangen ble forlatt av sin regjering, som ikke gjorde sitt ytterste for å kjøpe hans frihet. De som vil betale løsepenger for hans løslatelse og overføring kan kontakte følgende nummer».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Terrorforsker Lars Gule sier til VG at han ikke kjenner mannen det er snakk om, men at det han har skrevet på Facebook tyder på at han var svært opptatt av borgerkrigen i Syria.

– Dersom det stemmer at han var i Idlib-provinsen i Syria, så er det mye som tyder på at han er sammen med en islamistgruppe som er i strid med IS, sier Gule.

Han har postet mye på Facebook tidligere som tyder på sterk motstand mot regimet til Bashar Al Assad.– Vi står sammen

Knut Arild Hareide (KrF), Abid Raja (V), Audun Lysbakken (V) og Trond Giske (Ap) kommenterer situasjonen rundt det norske gisselet i Syria: