Nord-Afrika-forsker: Støtter sårbare aktører

Fredsprisen til den tunisiske Kvartetten for nasjonal dialog er viktig fordi den støtter aktører som kan nyttiggjøre seg prisen for å få en større plattform, sier NUPI-forsker Morten Bøås.

Les flere saker og reaksjoner påfredsprisen 2015

– Denne prisen hedrer folk som bidrar til å trekke ting i en riktigere retning enn i alle de andre landene som hadde sin arabiske vår, og det er det all grunn til, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener at årets pris kan ha større betydning enn når statsledere og globale aktører, som allerede har en sterk plattform, får den.

Han mener prisen er viktig av to årsaker: Det går bedre i Tunisia enn i alle andre land som fikk sin arabiske vår, og samtidig er det ikke selvsagt at det går bra.

– Her trekkes fram viktige sider av sivilsamfunnet: To representanter for arbeidslivet og to for rettighetsperspektivet som har klart å samordne sine posisjoner og trekke utviklingen i en mer positiv retning, sier han.

– Det er fortsatt religiøse elementer og andre i landet som ikke er enig i denne prisen, men Tunisia har den fordelen at det er et lite land, sier han.

Bøås tror derfor ikke prisen vil påvirke situasjonen noe særlig i andre land som har hatt en arabisk vår, som Jemen, Libya, Egypt og Syria der konfliktlinjene er mye dypere. (©NTB)