Israels statsminister Benjamin Netanyahu anklages for historieforfalskning og et forsøk på å gi muslimer skylden for Hitlers holocaust. Foto: Amir Cohen / Reuters / NTB scanpix

Netanyahu vekker harme med holocaust-påstand

Israels statsminister Benjamin Netanyahu møter kraftig motbør fra regjeringsfeller, historikere og palestinere for påstanden om at Jerusalems mufti ga Hitler ideen om å utrydde jødene.

Den israelske statsministeren, som er sønn av en eminent historiker, ble raskt irettesatt av israelske politikere og holocausteksperter som anklager ham for historieforfalskning.

Netanyahus kontroversielle uttalelser kom rett før statsministeren satte seg på flyet til Tyskland. I en tale til sionistkongressen i Jerusalem onsdag kveld refererte Netanyahu til den daværende lederen for Jerusalems muslimer, Haj Amin al-Husseinis mye omtalte besøk hos Adolf Hitler i Berlin i 1941.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Brenn dem»

Netanyahu hevder det møtet bidro til nazilederens beslutning om å prøve å tilintetgjøre det jødiske folk. Ikke bare tilskyndet muftien en rekke angrep fra muslimer mot jøder i Palestina på 1920-tallet, ifølge statsministeren plantet palestineren selve ideen om holocaust i Adolf Hitlers hode.

– Hitler ville ikke utrydde jødene på den tiden, han ville utvise jødene, sier Netanyahu og hevder Husseini så innvendte at utvisning bare vil føre alle jødene til Palestina.

– «Så hva skal jeg gjøre med dem», spurte Hitler muftien, som svarte «Brenn dem», hevdet Netanyahu.

«Frikjenner Hitler»

Uttalelsene skapte storm på sosiale medier, og lederen for den israelske opposisjonen, Isaac Herzog, påpeker via Facebook at «selv en historikers sønn må være presis når det dreier seg om historie».

Også palestinske ledere er nådeløs i kritikken mot Netanyahu, som i tirsdagens tale prøvde å knytte dagens strid om al-Aqsa-moskeen og Tempelhøyden i Jerusalem, til historiske hendelser.

– Det er en trist dag når lederen for en israelsk regjering hater naboen sin så mye at han er villig til å frikjenne historiens verste krigsforbryter, Adolf Hitler, for drapet på seks millioner jøder gjennom holocaust. Netanyahu burde la være å utnytte denne menneskelige tragedien til egen politisk vinning, sier Saeb Erekat, generalsekretær i PLO og palestinernes sjefforhandler med Israel.

Antijødisk

Det er uklart hvilke kilder Netanyahus påstand hviler på. Sjefhistoriker ved det statlige israelske holocaustsenteret Yad Vashem påpeker at selv om muftien støttet Hitlers plan, er Netanyahus uttalelser uriktige.

– Selv om han hadde svært ekstreme antijødiske holdninger, så var det ikke muftien som ga Hitler ideen om å utrydde jødene, sier Dina Porat. Sjefhistorikeren påpeker at Hitler allerede i 1939 snakket om «å utrydde den jødiske rase».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv Netanyahus forsvarsminister og nære allierte Moshe Yaalon sier sjefen tar feil.

– Det var definitivt ikke Husseini som fant opp den endelige løsningen. Det var Hitlers egen ondskapsfulle idé, sier han til israelsk militærradio.

– Tysklands ansvar

Tysklands statsminister Angela Merkel tok også til motmæle mot Netanyahus påstand. Hun understreket at ansvaret for holocaust tilhører tyskerne.

– Alle tyskere kjenner historien om nazistenes rase-galskap og holocaust, sier Angela Merkels talsperson Steffen Seibert.

– Dette blir undervist i tyske skoler for at det aldri skal glemmes. Jeg kan ikke se at det på noen måte er grunn til å endre vårt historiesyn. Vi vet at ansvaret for denne forbrytelsen mot menneskeheten er Tysklands, og bare vår, sa Seibert. (©NTB)

Les også
Er det trygt å besøke Israel som turist nå?
Les også
Hakekors malt på jødisk og muslimsk gravplass
Les også
Lobby ber muslimer og kristne gå inn i hæren
Les også
Irans øverste leder godkjenner atomavtalen