Israels statsminister Benjamin Netanyahu fordømmer avtalen som er inngått om Irans atomprogram. Foto: Debbie Hill / Reuters / NTB scanpix

Netanyahu: – Atomavtale truer Israels eksistens

Israels statsminister Benjamin Netanyahu tar skarp avstand fra rammeavtalen om Irans atomprogram og har innkalt ministre og sikkerhetsrådgivere til et møte.

USAs president Barack Obama ringte Netanyahu etter at den foreløpige avtalen var på plass torsdag kveld, men han greide ikke å berolige den israelske lederen.

– Denne avtalen vil legitimere Irans atomprogram, styrke Irans økonomi og øke Irans aggresjon og terror i hele Midtøsten og andre steder. Det vil øke risikoen for kjernefysisk spredning i regionen og for en forferdelig krig, heter det i en uttalelse fra Netanyahu etter at han hadde snakket med Obama.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Netanyahu, som nylig vant valget i Israel etter en valgkamp der frykten for en iransk atombombe var sentral, mener at avtalen ikke vil hindre erkefienden i å lage en atombombe på kort tid.

Israel har tidligere truet med å på egen hånd bombe iranske atomanlegg for å ødelegge landets mulighet til å framstille en bombe.

Iran selv har i løpet av den tolv år lange konflikten avvist at de har ambisjoner om å bruke sitt kjernefysiske program til å framstille våpen. Men landet har samtidig ikke latt inspektører kontrollere programmet i tråd med verdenssamfunnets ønsker.

Les også
Palestina er blitt medlem av straffedomstolen i Haag
Les også
Eventyrlig vekst i handelen med KinaIsrael – Kina
Les også
Israels eksstatsminister kjent skyldig i korrupsjon
Les også
Iran og stormaktene samlet til intens innspurt
Les også
Iraks statsminister erklærer seier over IS i Tikrit