Minst 77 døde i Ecuador-jordskjelv

Minst 77 personer er meldt døde i jordskjelvet som traff Ecuador lørdag kveld. Skjelvet har gjort store materielle skader, særlig i havnebyen Guayaquil.

Jordskjelvet som traff kysten i 20-tiden, ble målt til 7,8 i styrke og var så kraftig at det kunne merkes rundt 17 mil unna i hovedstaden Quito der strømmen og mobildekningen var borte i en periode. Flere bygninger svaiet og redde innbyggere løp ut i gatene. Politiet og nasjonalgarden er mobilisert for å holde ro og orden.

Det er meldt om minst 36 etterskjelv på opptil 6 i styrke som har rystet regioner flere steder i landet, blant annet i provinsene Manabi og Guayas der de materielle skadene er store.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Myndighetene frykter at tallet på omkomne vil stige når det foreligger meldinger fra de hardest rammede områdene.

Unntakstilstand

Visepresident Jorge Glas sa på en pressekonferanse at det er meldt om døde i byene Portoviejo og Manta, samt i Guayas-provinsen rundt provinshovedstaden Guayaquil.

Han la til at det er erklært unntakstilstand i landet og at jordskjelvet er det kraftigste som har rammet Ecuador på mange tiår. Regjeringen har satt krisestab og Glas sa at han er på vei dit for å lede det landsdekkende redningsarbeidet.

Landets president Rafael Correa deltar på en konferanse i Vatikanet i Roma og sendte sin støtte til Glas og redningsarbeidet påTwitter. Han ba befolkningen vise styrke mens myndighetene jobber med å få oversikt over situasjonen og la til at han tidligst kan være tilbake i hjemlandet søndag ettermiddag.

Betydelige ødeleggelser

Landets regjering opplyser at jordskjelvet har ført til betydelige ødeleggelser ved episenteret som lå nær 30 kilometer sør for Muisne. Området er lite befolket med små fiskelandsbyer som er populære blant turister. Skjelvet inntraff på nær 20 kilometers dyp.

Ifølge Pacific Tsunami Warning Center på Hawaii var det fare for at jordskjelvet kunne føre til en mindre tsunami opp til 300 kilometer fra episenteret langs kysten av Ecuador og Colombia. Kystvakten i nabolandet Peru utstedte også tsunamivarsel. Tsunamifaren ble senere avblåst.

Myndighetene i Ecuador sendte ikke ut noe tsunamivarsel, men Glas oppfordret innbyggerne langs kysten om å trekke innover til høyereliggende områder. Byer nær episenteret ble også evakuert for sikkerhets skyld.

Oljeproduksjonsstans

Som et sikkerhetstiltak ble produksjonen ved oljeraffineriet Esmeralda stanset. Raffineriet produserer 110.000 fat per dag. Råoljeproduksjonen i OPECs minste medlemsland kunne imidlertid fortsette som normalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I byen Manta ble flyplassen stengt etter at flytårnet fikk store materielle skader. Også den internasjonale flyplassen i Guayaquil ble stengt fordi kommunikasjonen har brutt sammen.

– Herregud, det var det største og sterkeste jordskjelvet jeg har kjent i hele mitt liv. Det varte lenge og jeg ble helt svimmel. Jeg kunne ikke gå ... Jeg ville løpe ut på gaten, men klarte ikke, sa 60 år gamle Maria Torres som bor i Quito.

Skjelvet kunne også merkes i den tilstøtende nordlige delen av nabolandet Peru.

Ingen nordmenn skadd

– Så langt er det ingenting som tyder på at nordmenn er berørt av skjelvet, sier kommunikasjonsrådgiverRune Bjåstad iUtenriksdepartementet til NTB.

25 år gamle Elsa Eggestøl bor i Quito. Hun løp ut på gaten da bygningen hun var i begynte å riste.

– Det sluttet aldri å riste. Bygninger, bakken og ledninger rustet. Jeg tenkte: Hele byen kommer til å ramle sammen, sier hun tilVG.

Odd Magnus Venås (32) bor i Guayaquil med familien der han jobber for den norske misjonsorganisasjonenNormisjon. Han var i kirken da jordskjelvet traff.

– Det oppleves ikke så dramatisk akkurat her, men det er jo et av de kraftigste skjelvene på flere tiår, så for landet som helhet er det dramatisk, sier han til avisen.