Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB SCANPIX

Mafiatiltalte Gjermund Cappelen for retten

Gjermund Cappelen blir den siste av de åtte tiltalte som skal forklare seg når den omfattende hasjsaken mot ham starter mandag.

Cappelen har sagt at han vil legge alle kort på bordet og erkjenne straffskyld etter tiltalen når saken starter i Asker og Bærum tingrett mandag.

Han møter som tiltalt sammen med sju andre og er utpekt som hovedmann. Vanligvis forklarer den hovedtiltalte seg først, men i den omfattende narkotikasaken blir Cappelen nummer åtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er den rekkefølgen statsadvokaten ønsker. Han må si hvorfor han ønsker det slik, er kommentaren fra advokat Benedict de Vibe, som forsvarer Cappelen.

Ingen navn

Det er førstestatsadvokat Lars Erik Alfheim i Oslo som selv skal være aktor i saken, som vil vare helt fram til 23. oktober. Han sier til NTB at han ikke vil kommentere spørsmål om gjennomføringen av rettssaken i forkant og heller ikke gi noen beskrivelse av saken eller noen av de tiltalte.

Helt fra saken ble kjent i desember for snart to år siden, har Gjermund Cappelen sagt han vil tilstå alt. Han erkjenner skyld for befatningen med 1,3 tonn hasj i tiltalen, og i et intervju med TV 2 sist uke sier 48-åringen at han angrer på alt han gjort. Totalt har Bærums-mannen tilstått å ha innført nærmere 25 tonn hasj opp gjennom årene.

Anger og tilståelse til tross, Cappelen har ikke gitt politiet andre navn på personer han i løpet av årene har samarbeidet med, enn Eirik Jensen.

Ifølge Cappelen skal den daværende lederen for politiets innsats mot organisert kriminalitet mot betaling ha hjulpet til med innførselen av de enorme mengdene narkotika. Begge er siktet av politi.

– Det er riktig at han ikke har navngitt andre, sier advokat de Vibe til NTB.

Ingen straff

Sammen med tre av de andre tiltalte er 48-åringen tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen i straffeloven, for omfattende organisert kriminalitet.

Forholdet mellom Cappelen og Jensen blir ikke tema under straffesaken som starter mandag. Den dreier seg kun om beslaget av et stort parti hasj i desember 2013 og opprullingen av nettverket som solgte og distribuerte narkotikaen. Flere investorer og forretningspartnere vil bli innkalt som vitner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I alt er det 38 vitner på aktoratets vitneliste, skriver Aftenposten fredag. Blant dem er hvitvaskingsdømte Pål Gruben og angivelig også Imran Saber, kjent i miljøet som Onkel Skrue og tidligere «finansminister» for Nokas-dømte David Toska.

Etter hva Dagbladet har kartlagt, hjalp Saber Cappelen med å finne investorer til et tobakksselskap som skulle importere snus til Norge. Selskapet gikk konkurs i 2012.

Før helgen var ikke Eirik Jensen innmeldt som vitne fra noen av partene, opplyser Asker og Bærum tingrett.

Gjermund Cappelen får ikke utmålt straff når den seks uker lange rettssaken er over i slutten av oktober. Det er bestemt at hasjsmugleren skal få en endelig dom først når den ventede straffesaken mot ham og Eirik Jensen skal holdes neste år.

Gjermund Cappelen

* Gjermund Cappelen (48) fra Bærum er tiltalt som hovedmann bak et omfattende nettverk som smuglet hasj fra første halvdel av 1990-tallet og fram til pågripelse i 2013.

* Har erkjent innførsel av mellom 25 og 30 tonn hasj og en inntjening på opptil 125 millioner kroner. Har tilstått alt.

* Har i avhør sagt at den omfattende smuglingen bare var mulig fordi han samarbeidet med politimannen og den tidligere lederen for politiets avdeling mot organisert kriminalitet, Eirik Jensen. Skal ikke ha navngitt andre samarbeidspartnere som leverandører eller kunder.

* Er tiltalt for besittelse og salg av totalt 1.324 kilo hasj samt for organisert kriminalitet i den første delen av sakskomplekset i Asker og Bærum tingrett.

* Er sammen med Eirik Jensen siktet for korrupsjon og innførsel av opptil 30 tonn hasj i saken som etterforskes av Spesialenheten for politisaker. Denne saken er til påtalemessig vurdering hos påtalemyndigheten.

NTB

Les også
Cappelen siktet for innførsel av 25.000 kilo hasj