Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Audun Lysbakken (SV) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør seg klar til partilederdebatten i TV2s lokaler i Oslo torsdag kveld. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Lysbakken ba statsministeren være en Merkel

SV-leder Audun Lysbakken ba statsminister Erna Solberg (H) være mer som Tysklands Angela Merkel i håndteringen av flyktninger. Ellers var det høy temperatur i partilederdebatten både når det gjaldt arbeidsledighet og eldreomsorg.

Flyktningkrisen i Syria var første tema ut da landets partiledere møttes til debatt hos TV 2 torsdag kveld.

Det ble temperatur i studio da først Frp-leder Siv Jensen ble beskyldt for å være i utakt med folket i flyktningspørsmålet, og deretter da SV-lederen oppfordret statsministeren til å være mer som Tysklands statsminister Angela Merkel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er Erna Solberg

Lysbakken viste til hvordan Tyskland har åpnet sine grenser for Syria-flyktningene.

– Jeg er Erna Solberg, repliserte hun, men var litt skarpere i tonen da Lysbakken ba henne sette justisminister Anders Anundsen (Frp) skikkelig på plass.

– Audun, du tegner et urimelig bilde. Du begynner å bli smålig, svarte hun.

Vi gjør mye av det Tyskland gjør, sa Solberg, som møter Angela Merkel neste uke. Hun viser til at det vil komme 16-17.000 asylsøkere til Norge i år. Det opprinnelige anslaget var 10.000.

Eldreomsorg

Da temaet kom til eldreomsorg, ba Ap-leder Jonas Gahr Støre om innsyn i eldrejournalene for å se hvilke avvik det er innen eldreomsorgen.

– Man har sagt at man skal få innsyn. Men også eldre mennesker må vite at de har personvern, svarte statsminister Erna Solberg (H).

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum gikk løs på særlig Frps eldrepolitikk.

– Det er grunnleggende feil hvordan Siv Jensen har prioritert. Hvis hun ikke snart begynner å prioritere de eldre, får vi et kjempeproblem i kommunene. Siv Jensen har prioritert en eneste ting, og det er skattelette for de få, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Frp-lederen slo tilbake og mente at hennes parti har sagt det samme i 30 år.

– Hver gang vi går til valg, diskuterer vi det samme. Hvorfor er det store forskjeller? Skal eldre få den respekten de fortjener, må det statlig finansiering til. Poenget er å prøve ut en ny modell, sa hun.

– Masseledighet med SV

Også temaet arbeidsledighet førte til høy temperatur blant partilederne.

Statsminister Erna Solberg (H) mener SVs skattepolitikk vil føre til massearbeidsledighet.

Solberg tente da SV-leder Audun Lysbakken harselerte med at skattekutt til de få, er regjeringens jobb nummer én.

– Det er vel ambisiøst av deg å si at du kommer til å fjerne arbeidsledigheten. SV stemte nei til Johan Sverdrup-feltet. Med SVs skattepolitikk vil oljeingeniører og verkstedsarbeidere motta oppsigelsesbrev en masse, uttalte Solberg.

KrFs leder Knut Arild Hareide tok til orde for en skattereform, og uttalte at kutt i selskapsskatten er mest effektivt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvis vi bruker en krone på å senke selskapsskatten, får du to kroner tilbake. Hvis du bruker en krone på å senke formuesskatten, får du 25 øre tilbake, sa KrFs partileder.

– La meg forklare det slik at Siv Jensen forstår det: Hvis du investerer i selskapsskatten, blir Frp like stort som Høyre. Men hvis du investerer i formuesskatten, blir dere like store som KrF, sa han.

Les også
Nei til moské - ja til kristne leirstederFlyktningkrisen
Les også
UDI takker nei til privat innlosjering av asylsøkereViktig ordliste
Les også
Hundrevis av flyktninger tar Kiel-fergen til Sverige
Les også
Solberg åpner for hastemøte om flyktninger
Les også
Fotograf risikerer fengsel etter å ha sparket flyktninger