Lekkasjer viser omfattende overgrep i australsk asylleir

Over 2.000 lekkede dokumenter som The Guardian har fått tilgang til, gir et rystende innblikk i Australias interneringsleir for asylsøkere på stillehavsøya Nauru.

Ifølgeavisen dreier det seg om 2.116 hendelsesrapporter fra den omstridte leiren som tegner et bilde av rutinesvikt og grusomheter. Rapportene omhandler blant annet voldshandlinger, barnemishandling, seksuelt misbruk og selvskading.

I drøyt halvparten av sakene er barn involvert, selv om kun 49 av de 442 asylsøkerne på Nauru er barn. Ifølge en tidligere ansatt ved leiren er de lekkede dokumentene kun toppen av isfjellet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Australske myndigheter bekrefter at de vil granske dokumentene, selv om de hevder flere av rapportene er «ubekreftede beskyldninger».

– Vi fortsetter å ha tillit til at myndighetene i Nauru kan sørge for helsen, velferden og tryggheten til alle flyktninger, sier en talsperson for Australias innvandringsdepartement ifølgeBBC.

– Drapstruet gutt

Onsdag krever FNs høykommissær for flyktninger umiddelbare tiltak etter avsløringen. UNCHR gjentar kravet om at alle asylsøkere må flyttes fra Nauru.

The Guardian presenterer flere historier, blant annet en episode hvor en vakt angivelig tok tak i en gutt og truet med å drepe ham. Ved en annen anledning skal en vakt ha slått flere barn i ansiktet.

I september 2014 innrapporterte en lærer en episode hvor en ung assistent satt og gråt. Assistenten fortalte at hun hadde bedt om en fire minutters dusj i stedet for en to minutters dusj.

– Hennes forespørsel ble godtatt med betingelser om seksuelle tjenester. Det er snakk om en mannlig sikkerhetsansatt. Hun fortalte ikke om dette skjedde eller ikke. Den sikkerhetsansatte ønsker å se en gutt eller jente som dusjer, heter det.

Rett etter Don Dale

Flere har bedt australske myndigheter om å fastsette en ekstraordinær granskningskomité for å undersøke saken.

Myndighetene er imidlertid motvillige til å gjøre dette, og viser til at en slik komité nettopp ble ferdige med å granske forholdene ved ungdomsfengselet Don Dale.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Selvfølgelig bør vi se på det og gjøre hva vi kan for å bedre forholdene ved de interneringsleirene. Men jeg syns ikke vi kan gjøre en omfattende gransking hver gang det er et problem eller en sak i mediene, sier Craig Kelly til Sky News.

Kelly er parlamentsmedlem for det konservative regjeringspartiet Liberal.

Omstridt leir

Australias interneringsleirer for asylsøkere har i flere omganger fått kraftig kritikk, senest i en rapport fra Amnesty og Human Rights Watch i forrige uke.

Den slo fast at Australia med overlegg hadde latt være å reagere på overgrep mot asylsøkere på stillehavsøya Nauru for å avskrekke andre mot å komme med båt for å søke asyl.

Om lag 442 asylsøkere til Australia er plassert på Nauru, mens ytterligere 854 befinner seg på øya Manus, en del av Papua Ny-Guinea, per 30. juni, ifølge tall fra australske myndigheter.

Nylig varslet Papua Ny-Guinea at senteret på Manus vil bli stengt etter at landets høyesterett fastslo at det er ulovlig og grunnlovsstridig å tvinge folk til å være på senteret. (©NTB)